Ексклюзиви
неділя, 22 січня 2017 14:50

"Живий ланцюг" об'єднав два береги Дніпра
7

В День Соборності активісти створили "живий ланцюг"
Фото: Фото Т.Подолян
В День Соборності активісти створили "живий ланцюг"
В День Соборності активісти створили "живий ланцюг"
В День Соборності активісти створили "живий ланцюг"
В День Соборності активісти створили "живий ланцюг"

У столиці на мосту Патона відбулася акція "Живий ланцюг Соборності". Вона приурочена до Дня соборності. Саме в цей день y 1919 році був проголошений Акт злуки Української Народної Республіки (УНР) і Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР).

Десятий рік поспіль захід організовує братство козацького бойового звичаю "Спас". "Перший раз, десять років тому, нас зібралося близько ста осіб. Тоді це була лише ідея. Але перший крок він дуже важливий. Кожного року ми розвивали акцію. Так, подібні заходи почали відбуватися в інших містах України та навіть за кордоном. "Живий ланцюг" – це акція єднання. Ми не тільки об'єднуємо два береги Дніпра та зшиваємо Україну. Ми об'єднуємо покоління. За десять років місія акції не змінилася. Навпаки вона стала більш актуальною та потрібною, адже за останні кілька років ми втратили частину своєї землі", – розповідає організатор акції Вадим Васильчук.

З кожним роком День соборності набуває все більшого символізму та популярності. До акції долучається все більше українців. Люди приходять родинами чи великим колом друзів. Для кожного "Живий ланцюг" має своє символічне значення та зміст. "Я люблю Україну і хочу, щоб вона була вільною. A ще я дуже хочу, щоб мій тато повернувся з війни", - каже 7-річний Олесь. Цього року на акцію "Живий ланцюг Соборності" його привела мама. Минулої весни тато поїхав на схід. Хлопчик мріє, щоб через рік y "живий ланцюг" стали він, тато, мама і сестричка, яка народиться за кілька місяців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 фактів про День соборності України

Традиційно учасники події приносять із собою українську символіку та атрибутику. У когось це жовто-блакитний прапор чи шарф, y когось синьо-жовта стрічка чи український віночок. Учасники події утворили 30-метровий жовто-блакитний прапор уздовж мосту. Він символізує духовну єдність сходу і заходу країни. "Я приїхала до сина із Мелітополя і не могла пропустити цю подію. Я дуже хочу, щоб y нашій країні все було добре. Попри війну в Україні таке роз'єднання поглядів, що серце болить. У нас y Мелітополі багато сепаратистів. У місті стільки людей, які хочуть, і щоб Путін прийшов, і щоб Крим не повернувся. Тому такі акції потрібні. Люди мають усвідомити, що Україна єдина, цілісна і неділима", - зі слізьми на очах розповідає Тетяна Крейденко.

Активісти також вшанували хвилиною мовчання загиблих Героїв "Небесної Сотні", бійців АТО та загиблих борців за цілісність України різних періодів української державності. "Українці y переважній більшості байдужі до своєї історії. Не вміють цінувати досягнення попередній поколінь. A, можливо, не хочуть. Але не можна ігнорувати те, що єднає всю країну. Як держава ми об'єдналися на Майдані, продовжуємо боротьбу на Донбасі. Головне, щоб оцей підйом зародження нового покоління не згас", - каже Микола Селюк.

Вперше "живий ланцюг" влаштували 1990 року. Тоді українці створили безперервний ланцюг від Києва до Львова та до Івано-Франківська. Початок ланцюга y Франківську зумовлений тим фактом, що саме він (тодішній Станіслав) у 1919 році був столицею ЗУНР. Цей ланцюг став одним із масштабніших y світовій історії. За офіційними даними КПРС y ньому взяли участь близько півмільйона осіб. За неофіційними – від 1 до 5 млн.

У 1999 році тодішній президент Леонід Кучма видав указ офіційно відзначати День соборності. У грудні 2011-го указом на той час президента Віктора Януковича День Соборності на офіційному рівні було скасовано. Натомість встановлено "День соборності та Свободи України". У листопаді 2013-го своїм указом президент Петро Порошенко повернув святу колишню назву.

Зараз ви читаєте новину «"Живий ланцюг" об'єднав два береги Дніпра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути