Ексклюзиви
пʼятниця, 15 травня 2015 16:05

За минулий рік у Києві відновили 3,5 тис. місць у дитсадках - Старостенко

За минулий рік у Києві відновили 3,5 тис. місць у дитсадках - Старостенко

Наприкінці весни батьки традиційно починають обирати дитячий садок або школу для своєї дитини. Якщо в столичних школах місць ще вистачає, то в дитячих садках, на жаль, чергу варт займати за кілька років вперед. В чому є причина нестачі місць в дитсадках та як цьому зарадити "Газета.ua" дізналася у заступника голови Київської міської державної адміністрації Ганни Старостенко.

Пані Ганно, поясніть, в чому полягає причина переповненості дитсадків в Києві?

На сьогодні першочергового влаштування у дошкільні навчальні заклади міста Києва потребують понад 14 тис. дітей. І причини такої переповненості досить об'єктивні. По-перше, невиконання забудовниками свого зобов'язання поряд з житловими комплексами будувати об'єкти соціальної інфраструктури, використання дитсадків не за цільовим призначенням, а минулого року київські дитсадки поповнились діти переселенців, які приймають без електронної черги. Так, на сьогодні до дитсадків Києва зараховано більше 2 700 таких діток.

Чи планує міська влада збільшувати кількість дитсадків в Києві?

Ми розуміємо, що є вимога часу розширювати мережу дитсадків. Починаючи з минулого року влада переглядає договори оренди і повертає ті приміщення, що використовувались не за своїм цільовим призначенням. Загалом, ми вже нарахували 57 таких приміщень. Так, в Солом'янському районі вже триває реконструкція дитсадка № 383. 12 років його приміщення здавалося в оренду зовсім не під дитсадок. Утім зараз ми його повернули і вже реконструюємо, добудовуючи додатковий третій поверх, який дасть змогу збільшити кількість місць для дітей у цьому дитячому садочку. Сподіваємося, що 1 вересня він відкриє свої двері для малечі.

В столиці існує також багато навчальних закладів, приміщення яких суміщає і школи, і дитсадки. В таких випадках ми намагаємось перемістити учнів до сусідніх шкіл, звільняючи додаткові місця для дошкільнят. Так, лише за 2014 рік нам вдалося відновити 3500 тисяч місць, що дорівнює відкриттю 74 груп або 12 дитсадків.

Також, за ініціативи Віталія Кличка Київ звернувся до Міністерства охорони здоров'я та вже отримав згоду на пропозицію відкривати дитячі садки у вбудованих приміщеннях житлових будинків.

Скільки взагалі планується відкрити дитсадків до нового навчального року?

Я вже говорила про дитячий садочок № 383 на вул. Гарматній, 41 у Солом'янському районі. На його реконструкцію бюджетом міста передбачено 29,6 млн грн. У квітні Київрадою прийнято рішення про збільшення капітальних видатків на цей садок ще на 9 млн грн. Ми розраховуємо, що новий садочок зможуть відвідувати щонайменше 160 дітей. Також, планується відкрити ще 2 дитячі садочки: у Голосіївському та Дарницькому районах.

Повертаючись до теми влаштування в дитсадки, порадьте, що робити, якщо в батьків вимагають хабар в дитсадку?

Якщо такі випадки мають місце, то пропоную батькам звертатись до районних управлінь освіти, до Департаменту освіти, до мене особисто і ми будемо разом з правоохоронним органами перевіряти ці інциденти.

А як бути з поборами в школах? Якщо батькам не під силу сплачувати внески до благодійних фондів шкіл — що робити?

Усі благодійні внески – добровільні. Ніхто немає права вимагати від батьків коштів, сплата яких не передбачена законом, ні інші батьки, ні педагоги.

В Києві є школи, при яких на законній основі відкриті благодійні фонди, і батьки мають змогу вкласти додаткові кошти в освіту своїх дітей, та ще й отримати звіт про їх використання.

Хто контролює, куди ідуть кошти з благодійних фондів?

Той хто їх створив та поповнює. За Законом про благодійництво ці кошти мають контролювати, ті хто надає їх до фонду, тобто батьки, а також відповідні правоохоронні органи за заявою осіб, які надали кошти до благодійного фонду.

Окрім батьківської допомоги, як столиця готуватиметься до нового навчального року?

Наразі мер Віталій Кличко поставив перед нами чітке завдання – забезпечити якісну та вчасну підготовку до нового навчального року, а також роботи освітніх закладів в осінньо-зимовий період. Минулого тижня ми вже провели нараду з головами районних державних адміністрацій з цього приводу.

У рамках підготовки до нового навчального року передбачаються виконати капітальний ремонт 92 дахів, 18 фасадів, замінити вікна у 93 навчальних закладах, виконати ремонт та технічне обслуговування мереж центрального опалення, гарячого та холодного водопостачання, каналізації, виконати індивідуальних теплових пунктів тощо.

Зараз ви читаєте новину «За минулий рік у Києві відновили 3,5 тис. місць у дитсадках - Старостенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути