вівторок, 12 серпня 2014 17:13

Вперше в історії церква змогла підготуватися до виборів в умовах повної свободи - Чорноморець

Вперше в історії церква змогла підготуватися до виборів в умовах повної свободи - Чорноморець
Юрій Чорноморець. Фото: risu.org.ua

Завтра Священний Синод УПЦ МП має таємним голосуванням обрати нового предстоятеля Московського патріархату. Про те, як це відбуватиметься, і хто із митрополитів має найбільше шансів стати на чолі УПЦ МП, в інтерв'ю Gazeta.ua розповів релігієзнавець Юрій Чорноморець.

Як відбуватиметься саме голосування?

- У нас є 74 єпископи, 52 з яких - правлячі. Усі інші - єпископи-помічники. Вони всі прийдуть на Собор. Отримують бюлетені, в яких позначені усі єпископи УПЦ. За статутом саме хтось з них має стати предстоятелем. Не може бути єпископів-іноземців, з Росії чи ще звідкись. Відбувається таємне голосування. Після підрахунку голосів три кандидати виходять у другий тур. Із них вже вибирають того, хто набере більшість голосів. Якщо двоє із трьох отримають рівну кількість голосів, може бути ще й третій тур. Завтра, десь до 17.00, вже будемо знати ім'я нового предстоятеля УПЦ МП.

Як відбувався процес підготовки до Синоду, які події чи заяви варто відзначити?

- Процес підготовки йшов без великих проблем. Не було втручання української чи російської держав. Вперше в історії церква змогла підготуватися до виборів в умовах повної свободи. Водночас, був тиск суспільства, направлений на якнайшвидше дрейфування від Москви. Були намагання деяких кандидатів скористатися із цього тиску: проукраїнських кандидатів виставити проросійськими. Так намагалися дискредитувати владику Антонія (Митрополита Бориспільського та Броварського Антонія (Поканича) - Gazeta.ua). Проти нього намагалися вести війну. Добре, що в середині церкви це не спрацювало. Бо всі знають, що цей кандидат однаково прийнятний і для України, і для церкви. Водночас, це той кандидат, який добре міг би вести діалог з Москвою і Константинополем.

Також виявилось, що кандидатури молодого владики Олександра Драбинка та Вінницького митрополита Симеона не відповідають вимогам, які є до посади предстоятеля. Симеон навіть толком проповідувати не вміє. Як він зможе провести будь-які переговори, наприклад про відділення від Москви, не можна собі навіть уявити.
Ми побачили цікаву спробу приписати Симеону підтримку Петра Порошенка, оскільки він з Вінниці. На сьогодні немає жодних доказів того, що Порошенко його підтримує. Навіть навпаки - є всі ознаки нейтралітету держави. Усі розмови про це є міфом, який сам Симеон і його права рука розказують журналістам.

Хто є найбільш вірогідними кандидатами на пост предстоятеля станом на сьогодні?

- Церкву, скоріше за все, очолить митрополит Антоній. А якщо дуже сильно будуть штурмувати Симеон з Олександром, тоді, напевно, проголосують за Онуфрія (Митрополита Чернівецького та Буковинського - Gazeta.ua).

Які першочергові завдання стоятимуть перед новим очільником УПЦ МП?

- Найголовніше завдання - зшивати країну. УПЦ - єдина церква, яка у нас представлена скрізь майже рівномірно. Зараз її авторитет дуже мало використовується для об'єднання. Навпаки, сепаратисти намагаються використати цей авторитет для розколу, але в них не виходить. Цей авторитет має служити суспільству. Тому перше завдання УПЦ - підставити плече українському суспільству, державі та армії. Церква може бути природним адвокатом київської влади на сході України і навпаки - адвокатом людей зі сходу. Вона може виразити їхні інтереси набагато краще, ніж політики.

По-друге, в середині себе церква має забезпечити христову єдність і мир. Такий мир, який є станом солідарності, а не просто примирення. Станом, де ми повністю приймаємо одне одного - причащаємось з однієї чаші і одне одного любимо. Через цей внутрішній мир показати приклад для усього суспільства. Що можна бути різними за політичними поглядами та геополітичними уподобаннями, але є прості речі, як солідарність, любов і дружба, на яких треба єднатися.

Потрібно показати єдність по відношенню до зовнішньої агресії. Бо коли у будинку хтось непроханий чинить насильство щодо твоїх дітей, ти не розбираєшся, брат прийшов чи не брат. Даєш відсіч, навіть якщо не усі твої діти дуже достойні. Ця єдність всередині православної церкви потрібна як ніколи. Бо якщо люди із різними церковними поглядами знайдуть у собі сили об'єднатися, значить завтра решта громадян теж зможуть це зробити. А якщо кожен з них буде думати про свою першість і незамінність, відповідно і суспільство не зможе об'єднатися.

Зараз ви читаєте новину «Вперше в історії церква змогла підготуватися до виборів в умовах повної свободи - Чорноморець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути