пʼятниця, 22 серпня 2014 06:23

Спецтема: Війна на Донбасі

Воєнні будні на Донбасі: батальйон "Київська Русь" просить танки і зброю
21

"Хочете, щоб на картоплі не заводились колорадські жуки – саджайте укроп". Шеврони з цією рослиною виготовили для бійців волонтери
Фото: надане Іриною Полинь
Медики проводять інвентаризацію ліків, які передали на фронт з різних куточків України
Гуманітарна допомога, яку привезли волонтери

На Донбасі давно вже триває не антитерористична операція, а справжня російсько-українська війна. Після нещодавнього обстрілу російськими "Градами" позицій 11-го батальйону територіальної оборони "Київська Русь", той зазнав значних матеріальних втрат.

Ще раніше, 15 серпня, під Дебальцевим загинули командир батальйону, підполковник Олександр Гуменюк та троє бійців підрозділу.

Наразі "Київська Русь" тримає позиції в Антрацитівському районі Луганської області.

"Хай бойовики лише спробують сунутись далі. Ми їх готові зустріти. Прорвати наші позиції вони не зможуть. Ми їм гарантуємо великі втрати з їхнього боку", - наголошує лейтенант Микола Єременко.

Бійці розповідають, що їм є що їсти, є на чому спати і в що вдягатись. Але все це вони мають, насамперед, завдяки допомозі волонтерів.

"Краще стали одягатися, краще стали харчуватися завдяки людям, завдяки українському народу, який у важкий час останнє віддає своїй армії", - підкреслює командир комендантського взводу 11-го батальйону Василь Щербаков.

Також отримують солдати й медикаменти. Речі, які привозять волонтери, одразу потрапляють до рук бійців, минаючи бюрократичні перепони.

Водночас, військові зізнаються, що мають проблеми із озброєнням. Держава надала батальйону стрілецьку зброю та боєприпаси до неї. Але далеко не вся надана зброя стріляє.

"На складах у Володарці під Артемівськом є величезна шахта — там лежать цілі АКМи. Нам їх не дають. Я питав, чому. Відповідають: "Ви добровольці. Для вас не передбачено", - розповідає Щербаков.

Більше того, бійцям бракує нормальної бронетехніки.

"Перед виїздом в зону АТО бійці самостійно лагодили її, волонтери допомагали матеріалами, запчастинами та брали участь у ремонті. За зібрані кошти зробили навіть міні-броньовану автівку", - зазначає прес-волонтер батальйону Ірина Полинь.

"Коли я питав, чому ми не можемо отримати БМП або танки для підтримки, нам сказали: "Ви добровольці. Для вас техніка не передбачена", - зауважує Щербаков.

"А тим часом по Києву з нагоди параду їздять бронетехніка, важке озброєння, - додає Полинь. - А у нас немає бензину, щоб вивезти поранених. Вантажівки неробочі, машин не вистачає, танків, БТР..."

Попри це, солдати готові й далі воювати на Донбасі, захищаючи українську землю від російського агресора. Вони переконані, що Україна переможе в цьому протистоянні.

"Дуже високий бойовий дух у наших хлопців. Вони не бояться нічого і підуть в атаку й з голими руками. Тільки одне прохання до влади — допоможіть нам вигнати цю мерзоту, дайте нам нормальну зброю, і ми самі все завершимо. Ми їх забодаємо. Шкода, що при цьому гине і калічиться молодь — цвіт нації. Якщо ці дітки з вищою освітою, йдучи в повний зріст за Батьківщину, загинуть, хто залишиться, хто дасть наступне покоління у нашій державі?" - резюмує командир.

Зараз ви читаєте новину «Воєнні будні на Донбасі: батальйон "Київська Русь" просить танки і зброю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути