понеділок, 09 липня 2012 21:08

Ворога старшого сина Януковича хочуть відправити у в'язницю на 5 років
9

Фото: Фото: Тетяна Заровна

Сьогодні, 9 липня, у Ворошиловському райсуді Донецька завершився розгляд кримінальної справи за обвинуваченням донецького громадського діяча Костянтина Лаврова у вимаганні в керівника будівельної фірми "МАКО", що належить Олександру Януковичу.

Вирок оголосять 11 липня, але прокурор вимагає для Лаврова п'ять років в'язниці.

"Вина за частиною 2 статті 189 КК України (вимагання) доведена в повному обсязі. Лаврову були передані 7 тис. доларів, що, відповідно до закону, є значним збитком, тому що перевищує сто і більше неоподаткованих податком доходів громадян", - заявила прокурор Ворошиловської райпрокуратури м. Донецька Ірина Ніс.

"Моя провина в тому, що я повірив у те, що фірма "МАКО" потребує моїх піар-послуг, але я не вимагач", - заявив підсудний Лавров.

Він попросив не карати його суворо, так як є годувальником для 2-х неповнолітніх дітей і раніше не судимий.

Лавров був активним учасником акцій протесту проти захоплення двору компанією "МАКО" у центрі Донецька. Його затримали 20 червня торік біля виходу з кафе, де він зустрічався з представниками будівельної фірми. У папці Лаврова знайшли 7 тисяч доларів.

За версією звинувачення, громадський діяч погрожував керівнику "МАКО". Прокуратура вважає, що представник фірми "МАКО" заплатив гроші Лаврову, перебуваючи в страху втратити роботу через триваючі акції протесту. Хоча, як встановлено судом, протест мешканців не призупинив будівництво "МАКО" на жоден день.

Захист стверджує, що Лавров нічого не вимагав, а лише пропонував свої піар-послуги.

"Це провокація - ініціатива зустрічі виходила не від Лаврова, і він не вимагав нічого. Він запропонував "МАКО" свою піар-програму, йому передали конверт зі словами - "Це документи". Він навіть не знав, що в конверті знаходяться гроші", - говорить адвокат Тетяна Іванова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Донецьку сина Януковича порівняли з биком

На думку адвоката, Лаврова слід виправдати за відсутністю складу злочину. Захисник запевняє, що слідством і судом не отримані докази провини чоловіка за статтею "Вимагання".

"Завершується нахабна розправа, - заявив у коментарі Gazeta.ua донецький еколог Сергій Денисенко. - Протест проти будівництва був обгрунтованим, вимоги мешканців законні, і, пропонуючи свої послуги фірмі "МАКО", Лавров не обіцяв, що протест припиниться, якщо будівельники не підуть на поступки мешканців. Ми засуджуємо Лаврова за те, що він захотів за спиною у протестуючих людей, в числі яких був і я, заробити для себе гроші. Але Лавров не вимагач, незважаючи на те, що дискредитував себе з точки зору моралі".

"Забудовники вчепилися за Лаврова, розраховуючи дискредитувати акцію протесту, а влада в Донецьку за допомогою цього суду дуже хоче залякати всіх протестуючих і активних людей. Цим судом місцева прокуратура прислужується перед Януковичем, а будівництво його сина як було незаконним, так і залишається незаконним", - вважає місцевий опозиційний журналіст Сергій Фурманюк.

"Жителі більше не протестують, бо бояться переслідувань. Про це вони сказали в суді, виступаючи в якості свідків. Факт мого арешту їх приголомшив. Люди покинули свої житлові будинки, тому що вони бояться", - заявив Лавров журналістам після закінчення суду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фірма сина Януковича нацькувала "бритоголових" на мешканців: міліція лише спостерігала

Кореспондент Gazeta.ua перевірив слова Лаврова. Одна з жінок, яка була активним борцем із забудовою, дійсно змінила місце проживання. А ті учасники торішнього протесту, які залишаються в своїх квартирах, заявили, що не сміють протестувати, хоча будівництво, як і колись, обмежує їхні права.

"Будівельники написали на паркані, що в липні 2012 року у нас вже буде новий дитячий майданчик. Зараз липень, майданчика немає і ми не віримо, що колись буде. Боротьба з цими забудовниками марна, ми не бачимо сенсу протистояти. Адже тут інтерес влади. І ніхто з нас не хоче сидіти поруч із Лавровим", - заявила мешканка другого під'їзду будинку №48 по вул. Університетська, яка не захотіла себе називати.

Нагадаємо, будівництво, яке веде компанія "МАКО" Олександра Януковича, розпочалося 8 червня торік. Першим кроком будівельників стало знищення дитячого майданчика. Будівництво зайняло всю прибудинкову територію. Мешканці двору чинили жорстокий опір. У Донецьку з'явилися листівки "Допоможіть! Бики відбирають нашу землю!" із портретом старшого сина президента. Будівництво захищали від громадян бритоголові спортсмени. Після арешту Костянтина Лаврова акції протесту затихли.

На сьогодні між забором, що огороджує будівництво, і сусідніми "хрущовками" залишається всього кілька метрів. Мешканці п'ятиповерхівок, як і раніше, переконані, що хмарочос "МАКО" із паркінгом на 200 машиномісць позбавить їх денного світла і повітря, посилить і без того аварійний стан старих "хрущовок".

Зараз ви читаєте новину «Ворога старшого сина Януковича хочуть відправити у в'язницю на 5 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

70

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути