Ексклюзиви
середа, 29 липня 2015 21:49

Велотуризм за сезон може принести в кожне село по 500 тисяч гривень
22

Фото: facebook.com

25 липня в селі Пилява Вишгородського району Київської області відбувся Зелений велофорум. Керівництво області обговорювало шляхи розвитку велотуризму на Київщині: це дасть змогу містянам за порівняно невеликі гроші відпочити на природі, а селам — розвиватися фінансово.

Цього літа пілотний проект з веломандрівок вихідного дня запущено вже у Вишгородському районі. Велосипедисти відвідали села Пиляву, Вахівку і Сувид. Голова Вишгородської райдержадміністрації Олександр Горган переконує, що зелений туризм дозволить запрацювати цілій системі розвитку малих сіл.

- Сьогодні в Києві живуть 4 мільйони мешканців, більшість з них — особи до 30 років. У цих людей є природна потреба наповнювати життя реальним змістом. Робота для того, щоб проїдати гроші і сидіти вдома, замикатися у віртуальному світі соціальних мереж, позбавляє життя змісту. Сьогодні люди шалено шукають змогу за невеликі гроші наповнити життя змістом.

З іншого боку, в Київській області є проблема знелюднення далеких населених пунктів.

- Чи далекий населений пункт Вахівка? Це всього 50 кілометрів по чудовій дорозі від Києва. Це при тому, що в Штатах і Європі середній час добирання до роботи — година 20. А тут 50 хвилин на машині у вихідний день. Як туди привабити людей? Там дуже обмежений потенціал сільськогосподарського виробництва і промисловості. Майбутнє таких сіл — це сфера послуг, це зелений туризм. Минулого року в селі Рудня Димерська за 45 км від Києві нарешті ледь продався чудовий будинок за 3 тисячі доларів. Це не тому, що його ніхто не хоче купити, а тому, що його ніхто не знає. Люди платять набагато більші кошти, щоб влітку знімати садиби.

Для того, щоб привабити велосипедистів у села, потрібно створити відповідну інфраструктуру: систему придорожнього велосервісу.

- Кожні 10 кілометрів велосипедист повинен мати можливість сходити в туалет не в кущі. До того ж найбільшим ворогом велотуриста э автомобіль, який перевищує швидкість. Прийняття змін до правил дорожнього рух, яке дає можливість здійснювати фото-і відеофіксацію перевищення швидкості, - для нас вихід. Київська область зараз займає перше місце за кількістю жертв на дорогах.

Щоб мотивувати села приймати відвідувачів, у Вишгородській РДА наводять просту статистику:

- Готовність людей заплатити за веломандрівку — в межах тисячі гривень. 500 гривень людина готова заплатити за те, щоб її супроводжував автобус з важкими речима, щоб її тричі погодували, щоб було облаштоване місце для відпочинку, і 500 гривень - за сувеніри і додаткові витрати. Один велотурист — це тисяча гривень, які приходять в село. Одна група велотуристів — це 50 осіб. Уявіть собі село, в яке з травня по вересень щовихідних приїжджає група, яка залишає в селі 50 тисяч гривень.

Голова села Вахівка Валентина Жарська у липні з односельчанами приймала першу групу велисипедистів.

- Було дуже страшно. Але ми справилися. Особливо було тяжко запросити наших чоловіків, які на конях приїхали, відірвати їх від роботи. "Петро Іванович. Ну будь ласка". - Ой, я ж такий зайнятий. - Але згодилися. Нас 20-ро приймали велосипедистів. Тепер дівчата кажуть: хай кожен тиждень приїжджають, ми щось нове придумаємо — не тільки на конях покатати, вареників наліпити і пісні заспівати. Ще в нас продаються будиночки недорогі — по тисячі доларів. Можна і взимку відпочити, на санях і лижах покататися.

Голова Київської облдержадміністрації Володимир Шандра каже, що потенціал для розвитку зеленого туризму є в кожному районі.

- Київська область має максимально використати своє розташування навколо мегаполіса. Людей треба заохотити їздити на свої курорти, а не закордонні, а туризм на Київщині зараз тільки зароджується.

Зараз ви читаєте новину «Велотуризм за сезон може принести в кожне село по 500 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути