пʼятниця, 30 вересня 2016 19:56

Василь Макар має ферму на тисячу папуг
7

Фото: Валентина Мураховська

Щоб погодувати своїх папуг, фермер витрачає 4 години. Щодня мусить поговорити з птахами. За цією церемонією люблять спостерігати туристи. Про це розповів Василь Макар із села Колочава Міжгірського району на Закарпатті.

"Птахами зацікавився ще з дитинства, – розповідає Василь. – Як мені було 9 років, на наше подвір'я випадково залетів поштовий голуб. Доки він крутився біля курей, я мудрував, як би то його зловити. Потім батько підказав у корито насипати трохи зерна і зверху, коли прийде його їсти, накрити голуба. Так у мене з'явився перший птах".

Перших папуг привіз зі Львова на початку 1980-х.

"За птаха можу віддати будь-які гроші, – каже Макар. – Бувало, що на все зароблене купував птахів. Можу зарплату лісника спокійно віддати за голуба. А як нема грошей, то продаю якогось із птахів, яких маю по два-три. Їздив на заробітки до Чехії і звідти привозив папуг. У робочі дні працював, а на вихідні сідав на велосипед і їхав шукати птахів. Так я пів-Чехії проколесив на ровері"

До птахоферми щодня приходять до десятка туристів. За екскурсію платять по 10 грн з дорослого та 5 - з дитини. Так птахи заробляють собі на харчі. За раз господар згодовує 2 відра корму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За випасання овець сплачують 200 грн

"Цих птахів можна навчити говорити по- людськи. Але тоді треба їх відселяти окремо і працювати. В мене всі накупі. Коли починав, то птахи були в хаті, займали кімнату. Лише згодом перевів їх на вулицю й зробив окремий вольєр", - додає власник.

Чужих папуги не люблять. Коли заходимо всередину, здіймають крик. Поряд голубина ферма. Василь Макар навчився виховувати справжніх поштових голубів.

"Коли йшов на побачення з дівчиною, то відносив голуба до гори. Як повернувся в свою голубятню, значить, щось тямить. Наступного разу відносив за 5, 10 кілометрів. Бувало, водіями автобусів передавав, як тре було щоб за 60-70 кілометрів прилетів. А коли я чи жінка їхали у відрядження, то брали з собою голуба. Випускали в тому місті, куди приїхали, більшість поверталися"

Зараз ви читаєте новину «Василь Макар має ферму на тисячу папуг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути