Ексклюзиви
субота, 21 жовтня 2017 21:39

"В товарних вагонах везли немовлят в пелюшках, старих і хворих", - 70-ті роковини депортації українців
12

У Львові вшанували жертв операції «Захід» – наймасовішої депортація українців до Сибіру
Фото: Валерій Шмаков
У Львові вшанували жертв операції «Захід» – наймасовішої депортація українців до Сибіру
У Львові вшанували жертв операції «Захід» – наймасовішої депортація українців до Сибіру
У Львові вшанували жертв операції «Захід» – наймасовішої депортація українців до Сибіру
У Львові вшанували жертв операції «Захід» – наймасовішої депортація українців до Сибіру

У Львові вшанували 70-ті роковини депортації українців на каторжні роботи у Сибір у ході операції "Захід".

Біля пам'ятника Жертвам комуністичних злочинів місцева влада та громадськість поклали квіти, відбулось громадське віче та екуменічна панахида. Також в усіх храмах Львівщини відслужили поминальні Богослужіння.за жертвами депортації.

"Мені добре запам'ятався той день. 21 жовтня 1947 року мене разом із сімєю вивезли в Сибір. Тоді мені було 14 років. Коли прийшли за нами, кричали щоб ми збирались швидше, а самі хапали з шафів все цінне що бачили і ховали не тільки під пахви, а й в штани. Нас – тата, маму і хвору бабусю повезли на вокзал, де було маса народу. Діти плакали, одна з вантажівок з людьми перекинулась. Травмованих кудись забрали. В товарні вагони напхали стільки людей, що не було місця сісти. 3 дні нам не давали їсти, а потім принесли зіпсований оселедець. Води не було, антисанітарія. Немовлята в пелюшках, жінки і літні люди, хворі. Люди ділилися між собою чим могли. Багато померло дорогою. А коли в'їхали в лаптьожну матушку Росію і нас випустили з поїзда, я нарахувала 90 вагонів. Нас привезли в Пермський край і наказали шоб ми тихо сиділи і не псували "октябрськіє празднікі", - розповіла очевидиця тих подій Катерина Пелехата.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Везли ночами. На день вагони заганяли у тупики

За її словами, родина знала, що може постраждати від репресій, адже напередодні заарештували її брата за участь в визвольному русі.

"Мій брат був в підпільній молодіжній організації імені Героїв Крут, яка діяла в школі в Дрогобичі, у якій колись вчився Іван Франко. Я активно їм допомагала, була знайома з хлопцями із УПА, які давали мені завдання. Якось брат мені сказав – поїдеш до тітки повстанця Ахметка, вона передасть тобі пакунок. Розмов бути не могло, я сіла на ровер і поїхала. Пані Марія прив'язала пакунок мені до рами на ровері. На зворотньому шляху назустріч мені їхало 5 підвод з облавниками. Я задивилась, колесо попало у вибоїну і в пакунку щось забринчало. Один шмірак (так називали російських солдат, - Gazeta.ua) закричав "Девочка, что вєзьош?!". Перекинула коси за плече і відповіла "А ваше какоє дєло?" і поїхала далі. Коли вже передавала пакунок повстанцям запитала, що я привезла. Сказали: "Ти нас врятувала, привезла нам набої". Також одним з моїх завдань було дружити з дочкою капітана НКВС. В школі вона сиділа поруч зі мною за партою. Я мала бувати в них вдома та прислуховуватись про що вони говорять", - каже Катерина Пелехата.

Тим часом, за декілька сотень метрів від панахиди, на подвір'ї Палацу мистецтв тривало Свято Сиру та Вина, яке проводиться у Львові з 20 до 22 жовтня. У ході свята гостей розважали музики, проводилась дегустація вин та частування гігантським сирником.

"Міськрада не є організатором цього заходу. Він проводиться на закритій локації. Але з нашого боку було звернення до організаторів всіх сьогоднішніх заходів у Львові, аби вони розпочинались з хвилини мовчання, або зі згадки про жертв депортацій", - повідомив у коментарі Gazeta.ua заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко.

Операція "Захід" – наймасовіша депортація населення Західної України до Сибіру, яка відбулась 21 жовтня 1947року. Головним завданням операції було послабити український визвольний рух. Протягом доби виселили 26 644 родини, загалом 76 192 особи. Такими були дані офіційних звітів МДБ. А в документах українського підпілля фігурувала цифра 150 тис. вивезених осіб. Вони виконували каторжні роботи в копальнях і колгоспах Сибіру.

Зараз ви читаєте новину «"В товарних вагонах везли немовлят в пелюшках, старих і хворих", - 70-ті роковини депортації українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути