Ексклюзиви
пʼятниця, 29 квітня 2016 13:18

В "Американському домі" показали фільм про Дебальцеве

В Києві в приміщенні America House відбувся показ фільму "Дебальцеве" для представників США.

Передає кореспондент Gazeta.ua.

Подивитись стрічку прийшло близько 20 чоловік.

На заході були присутні представники Сполучених Штатів, учасники подій та небайдужі люди.

Під час перегляду фільму представники США були вражені перебігом подій та говорять, що у них не показують всіх деталей. Американці впевнені, що краще один раз все побачити на власні очі, ніж сприймати інформацію від сторонніх осіб.

 

В кінці фільму всі охочі могли поспілкуватися з героями стрічки.

Американці цікавились, чому українські солдати не відповідають на обстріли противника, чи потребують вони іноземної зброї, та чому вихід з Дебальцево вважається вдалою операцією.

"Я не пам'ятаю такого моменту, коли в нас стріляли, а ми просто стояли і дивилися. Ми відповідали, але робили це дуже акуратно" - каже польовий лікар Євген Степаненко - "Щодо іноземної зброї, то вона в нас є. Найбільша проблема - навчити українських солдат якісно з неї стріляти".

Доброволець Костянтин Мельник сказав, що на початок зимових переговорів в Мінську українська армія мала всі ресурси для звільнення Горлівки.

"Зі сторони Донецька у нас було угрупування, яке могло відрізати окупантів та захопити велике місто. В такому випадку ми б йшли на Мінські домовленості зовсім з іншими територіями. Це робила Росія. Вони були впевнені, що ми не втримаємо Дебальцевський плацдарм. Тому і стягнули сюди всі сили та нанесли удар. Теоретично росіяни могли дійти до кордону з Харківською областю", - повідомив доброволець.

 

Бійці говорять, що найголовніша цінність на війні - людське життя. У випадку з виходом із Дебальцевого Україна могла втратити велику кількість людей. Тому з точки зору гуманності та збереження життів, операція по відходу з Дебальцевого надзвичайно успішна.

"Рік тому, коли ми були в Артемівську і брали участь у безпосередній евакуації поранених. Коли по телевізору Петро Порошенко казав, що це надзвичайно успішна операція, ми кричали йому різні нецензурні слова. Казали, що це не велика перемога. Але пройшов рік і ми зрозуміли, що може це і не перемога, але точно не поразка", - додав Євген Степаненко.

"Якби ми не втримали Дебальцеве та не відійшли на ті рубежі, які були позаду нас, то за місяць втратили б 100 -150 км території України", - резюмував Костянтин Мельник.

Наприкінці зустрічі військові звернулися до американців з проханням вплинути та надавити на українську владу. "Нам потрібно, щоб ви допомогли нам (українцям) змусити державних мужів стати справжніми патріотами та займатись державними справами, а не набиванням кишень. Ми потягнулися б за будь-яким президентом та урядом якби вони вирішили всього два питання. По-перше, закон (який би він не був) один для всіх. По-друге, невідворотність у виконанні цього закону кожною людиною, незалежно від посади та матеріального положення. Влада має почути свій народ", - додали військові.

Зараз ви читаєте новину «В "Американському домі" показали фільм про Дебальцеве». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути