середа, 27 травня 2015 15:11

Українські програмісти створюють унікальний протез-"роборуку"

Українські програмісти створюють унікальний протез-"роборуку"
Фото: Данило Тонкопій

Кілька українських команд зараз працюють над протезом руки, надрукованої на 3D-принтері. Але не механічним, а таким, яким людина зможе управляти рухами м'язів.

Розробка ведеться в Києві та Львові, київська команда працює над прототипом в робототехнической лабораторії академії ШАГ, пише видання Ain.ua.

Як розповів один з учасників, CTO Mobiliuz Андрій Волошин, поки що це - швидше хобі, команди займаються проектом у вільний від роботи час і на гроші учасників. 

Ідея була в тому, щоб зробити дешевий протез руки для нужденних - інвалідів війни, онкохворих дітей після ампутації і так далі. У команді, крім програмістів, які займаються прошивкою для руки і працюють над hardware, є і лікарі. Також команда веде переговори з Львівським протезним заводом про можливості масового випуску таких девайсів.

"Суть пристрою: поєднати роборукою і датчики електроміографії (сенсори, які можуть знімати на шкірі електричний сигнал з м'язів). Така конструкція може реагувати на рух м'язами певним чином - "хапати", "відпускати", "вказувати", - розповідає Волошин.

Прототип - поки що на дуже ранній стадії, але якщо все вийде, коштувати така рука буде максимум $ 200-300, пише видання. Сама рука і її деталі друкуються на 3D-принтері за кресленнями InMoov (це open-source проект для друку цілого робота).

Зараз ви читаєте новину «Українські програмісти створюють унікальний протез-"роборуку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути