Ексклюзиви
середа, 28 листопада 2012 17:36

Україні необхідна єдина база даних у сфері трансплантології — експерт

Україні необхідна єдина база даних у сфері трансплантології — експерт
Фото: tiras.ru

Сучасна база даних, що дозволяє контролювати не тільки проведення операцій з пересадки органів, але й фіксувати точну кількість потенційних донорів для відповідних медичних закладів має бути створена в Україні. Про це під час прес-конференції розповів адвокат, фахівець з медичного права Максим Баришніков.

Нагадаємо, нещодавно Міністерство охорони здоров'я передало у Верховну Раду законопроект, що дозволяє використовувати органи українців після їх смерті, якщо вони не написали відмови від цього за життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Щорічно в Україні потрібно проводити 5 тисяч операцій з трансплантації - лікар

"Якщо людина є в такій базі, фахівці зможуть володіти самою точною інформацією про хід його захворювання і проведених хірургічних втручань. На практиці відповідний координаційний центр існує, однак, через нестачу фінансування і організації, його робота не є досить ефективною", - розповів адвокат.

На його думку, запропонована МОЗ концепція законопроекту збільшить в Україні число донорів органів, а, відповідно, і рівень проведення операцій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Британські лікарі пересадили хлопчику "тимчасову печінку"

Нагадаємо, раніше фахівець з трансплантології Руслан Салютін заявляв, що в Україні  лікарі проводять операції з пересадки органів чи тканин дуже мало в порівняні з країнами Європи. Щорічно українцям потрібно проводити 5 тисяч операцій. Проте в країні проходить близько 100 операцій з трансплантації.

Зараз ви читаєте новину «Україні необхідна єдина база даних у сфері трансплантології — експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути