субота, 17 серпня 2013 12:05

Українцям нарешті можуть дозволити озброюватись пістолетами

Українцям нарешті можуть дозволити озброюватись пістолетами

Кабінет міністрів подав до Верховної Ради законопроект, прийняття якого дозволить українцям, які досягли 25-річного віку, купувати зброю несмертельної дії, тобто травматичні пістолети і револьвери.

Це буде перший закон про дозвіл на зброю в Україні (до цього його покупку регламентувала постанова парламенту 1992 року), пише видання "Сегодня".

Зараз українці з 18 років можуть купити пневматику калібру понад 4,5 мм, арбалети, холодну зброю - мечі, кинджали, ножі, а також газові пістолети і револьвери. З 21 року - вогнепальну мисливську гладкоствольну зброю, а з 25 - вогнепальну мисливську нарізну. Але тепер з 25 років можна буде купити ще пістолети і револьвери, що стріляють гумовими кулями несмертельної дії (зараз продаж травматики дозволена лише нардепам, журналістам і правоохоронцям).

"Закон дійсно обмежує громадян у праві на травматику лише за віком, категорії в ньому не розписані. Але цей список ще визначить Кабмін. Не факт, що до купівлі допустять всіх", - розповів речник МВС Сергій Бурлаков.

За його словами, вперше на законодавчому рівні прописали віковий ценз для купівлі зброї, правила покупки, зберігання, більш широко розписані норми, які раніше були прописані в постановах Кабміну і Ради.

Згідно з документом, щоб отримати дозвіл на зброю (видається на 3 роки), потрібно буде надати довідку про стан здоров'я та відсутність непогашеної судимості. Відмовити можуть за відсутності реєстрації, недієздатним і тим, хто перебуває на обліку та лікуванні від алкоголізму або наркоманії. Не видадуть зброю і засудженим.

Екс-заступник глави МВС, нардеп від "Батьківщини" Геннадій Москаль категорично проти нововведення. За його словами, це підвищить рівень злочинності.

"Психіатри кажуть, що у нас чи не у кожного четвертого - проблеми з психікою. Видавати зброю в обмін на довідку в нашій країні - це ким треба бути? Її ж можна купити за 100 грн. У нас 376 тисяч міліціонерів, а ми їх проблеми перекладаємо на громадян. Де гарантія, що куплена людьми зброя не перекочує в руки вбивць, грабіжників, гопників?", - каже він.

"Гопники і вбивці і так дістануть собі зброю, - парирує один з правоохоронців. - Але чому нардепам можна травмат, а простим громадянам не можна?".

Зараз ви читаєте новину «Українцям нарешті можуть дозволити озброюватись пістолетами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

103

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути