пʼятниця, 23 серпня 2013 18:30

У Вінниці перекрили центральну вулицю. Люди протестують проти реорганізації шкіл
34

Фото: фото: Анна Бова

Сьогодні, 23 серпня депутати міської ради проголосували за реорганізацію трьох шкіл у Вінниці. Тепер учні початкових класів школи-гімназії №1 будуть навчатися у школі №25 на іншому кінці міста. Школярів 25 школи переведуть у десяту. Про це батьків і дітей повідомили за два тижні до першого вересня. Таке рішення їх обурило, тому вони вийшли на черговий пікет до міської ради.

Сесія призначена на 10 ранку. Уже о пів на дев'яту під стінами міської ради збирається біля трьох сотень батьків та учнів. Тримають у руках українські прапори та плакати із закликами "Я хочу навчатися в стінах своєї школи", "Гройсман, руки геть від школи". Підтримує мітингувальників депутат-свободівець міської ради Володимир Базелюк, також депутати обласної ради від "Батьківщини".

"Ми уже написали звернення у міську та генеральну прокуратуру, бо влада порушує права людей, тим самим порушує закон", - каже Володимир Базелюк.

До слова запрошують депутатів обласної ради та батьків.

"Ми відстоюватимемо право наших дітей навчатися у рідній школі, бо влада проводить реорганізацію ганебним шляхом. Вони говорять про світле майбутнє наших дітей, але дбають тільки про свої інтереси", - каже в гучномовець голова батьківського комітету школи №25 Лариса Бенедик.

Старшокласники 25 школи прийшли цілими класами. Вимагають, щоб їх не переводили до 10-ї школи.

"Ми сьогодні прийшли усім класом і прийдемо першого вересня. Ми не проти реорганізації, але не таким шляхом. Мер Гройсман змушує нас адаптуватися до всіх змін за два тижні. Вони навмисне так пізно повідомили, щоб ми не переводилися в інші школи. Нас підтримують і вчителі, але вони підневільні, на них тиснуть і залякують", - каже одинадцятикласниця Віра Бенедик.

О десятій розпочинається сесія, але мітингувальники не розходяться. Залишаються, щоб почути рішення. До сесійної зали пропускають двох представників від батьків. Питання про реорганізацію у порядку денному двадцяте. Володимир Базелюк просить зняти це питання з розгляду, але депутати не підтримують. Після виступу начальника міського департаменту освіти Володимира Буняка починається обговорення. До слова запрошують батьків, вчителів. Їхні думки категорично різняться. Після палких дебатів мер ставить на голосування. За - 34 депутати, четверо не голосувало.

"Питання підтримала абсолютна більшість депутатського корпусу. А ви депутати-інтелектуали (про "свободівців") і ваша партія ні до чого не маєте відношення у місті. А у дітей все буде гаразд. Ми вміємо приймати правильні публічні рішення і не боїмося відповідальності за них", - підсумовує мер Володимир Гройсман.

Після голосування кілька депутатів покидають залу. Батьки йдуть зі слізьми на очах. За п'ять хвилин мітингувальники перекривають рух транспорту на Соборній. Взявшись за руки, ходять пішохідним переходом безперестанку. За ними слідкують два десятки правоохоронців. Через п'ятнадцять хвилин проїзд звільняють.

"Ми побачили сьогодні, як карманна політична сила приймає ганебні рішення. Але зупинятися на цьому не збираємося. Наші юристи вже готують звернення до суду, яке ми подамо у вівторок", - запевняє Базелюк.

"Напередодні дня Незалежності Гройман нам показав, які ми незалежні. Я обурена. Мені не потрібен його проїзний, я хочу, щоб моя дитина вчилася в першій школі. Для нього люди ніщо. Його діти не їздять в тролейбусі, їх возить водій і до кожного няня приставлена, а у мене не буде кому возити дитину до школи з двома пересадками. Я уже звернулася на урядову гарячу лінію, нехай хоч вони зупинять це беззаконня", - вигукує 35-річна Любов Пилявець.

Ні мер, ні його заступники до мітингувальників так і не вийшли. Люди розходяться о 12.50, за десять хвилин до початку урочистостей з нагоди свята Державного прапора.

Зараз ви читаєте новину «У Вінниці перекрили центральну вулицю. Люди протестують проти реорганізації шкіл». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути