Ексклюзиви
понеділок, 24 листопада 2014 01:47

У Варшаві відсвяткували річницю Євромайдану і вшанували пам'ять жертв Голодомора
48

Фото: AndriJan

Першу річницю Революції Гідності варшавські українці відзначили біля Посольства України в Польщі увечері 21 листопада. На цьому місці Варшавський Євромайдан минулого року щоденно проводив свої акції від 24 листопада до 28 грудня і проводить періодично – дотепер.

Цьогоріч святкування Дня Гідності та Свободи організувало Посольство України в Польщі, очолюване новопризначеним Послом Андрієм Дещицею, 49 років. У своїй вступній промові Посол відзначив, що для українців дуже важливо зберегти той запал і ейфорію, яку вони відчували рік тому, оскільки зараз ці відчуття допомагатимуть їм боронити і будувати країну. Перейшовши на польську мову, Дещиця подякував також полякам за підтримку України і розповів, що коли на Майдані у Києві з'являлися польські прапори, польські журналісти чи депутати з Польщі, то українці відчували додатковий ентузіазм від того, що вони не залишилися у своїй боротьбі на самоті.

На мітингу виступив музикант Віктор Река, який був поранений на Майдані і перебував на лікуванні у Польщі. Він мав заспівати під гітару власну пісню і, коли почався виступ, бракувало гучності звуку, Андрій Дещиця особисто підніс до вуст співака мікрофон і тримав його протягом усього виступу. Коли ведуча мітингу хотіла підмінити Посла, той просто показав жестом руки, що, мовляв, не треба - все в порядку.

Депутат польського Сейму Марек Шьвєньчіцкі, 67 років, який передає українській владі досвід з проведення реформи самоврядування, побажав українцям, щоб усі їхні сподівання здійснилися, щоб зовнішній агресор був затриманий, і щоб Європа теж краще розуміла, що відбувається в Україні. Шьвєньчіцкі відзначив, що Україна – це єдина держава, у якій люди проливали кров і присвячували своє життя заради того, щоб можна було жити європейськими цінностями. "Чогось такого ще у Європі не було, і це треба зрозуміти, оцінити і вшанувати", - додав депутат.

Слово мали також представники громадських організацій, які діють у Варшаві. Голова Об'єднання Українців у Польщі Петро Тима, 48 років, згадав про три українські революції, започаткованих і підтриманих студентською молоддю: Революцію на Граніті 1990 р., Помаранчеву Революцію 2004 р.  та Революцію Гідності 2014 р.

Він закликав українців допомагати Україні так, як вони вміють і можуть, крім того - нести відомості про Україну в ті місця, де сьогодні відбувається проти неї інформаційна агресія. Тима також закликав українців вміти об'єднуватися навколо спільних дій, щоб не дати ворогам знищити здобутки Євромайдану.

Голова Оргкомітету Варшавського Євромайдану Наталія Панченко, 26 років, у своєму виступі підкреслила що Революція, яка розпочалася рік тому, лише запустила механізм перетворень, але коли він досягне кінцевої мети – ще не відомо.

"Ми точно знаємо, що шлях, який нам належить пройти, буде дуже довгим, і що цей шлях не буде легким. І я вірю, що він для нас, українців, для всіх, хто рік тому його починав, буде переможним!", - сказала Панченко.

Дівчина закликала усіх присутніх написати хоча б коротке повідомлення до своїх знайомих, які знаходиться зараз в АТО: "Бо ми сьогодні можемо тут збиратися: у нас хоча б трохи є піднесення. А у них – як були кулі, так і є кулі. Більше нічого для них поки що не змінилося", - каже дівчина тремтячим голосом, стримуючи сльози. Вона закликала усіх пам'ятати про те, що кожен зараз має допомагати Україні.

На мітингу виступили також Юрій Таран, представник Фонду "Наш вибір", Петро Петреній з української громади у Пясечні - місцевості поблизу Варшави, Олександр Пустовий, вчитель української школи у Варшаві, Ольга Весельська, співорганізатор Молодіжних Зустрічей при греко-католицькій церкві у Варшаві, а також В'ячеслав Сівчик – Голова білоруського Руху солідарності "Разом".

Наприкінці виступів – разом з українським ансамблем "Калина" - учасники мітингу заспівали Гімн України.

Увечері цього ж дня усі бажаючі прийшли до "Українського Світу" для спільного перегляду фільмів "Вавілон'13" і спільних спогадів про події річної давності.

Наступного дня, у суботу, українці Польщі взяли участь у вшануванні пам'яті жертв Голодомору. У варшавському православному храмі Святого Іоанна Лествичника відбулася поминальна панахида, після якої українці запалили свічки біля пам'ятника жертв Голодомору 1932-1933 рр., що знаходиться на Вольському цвинтарі.

Увечері цього ж дня приміщення "Українського Світу" було переповнене: українці прийшли на виставу Варшавського "Експериментального Українського Театру" та на концерт-реквієм пам'яті жертв Голодомору. Глядачі тепло прийняли виступи колективу Львівської обласної філармонії Лідії Футорської (скрипка) та Сергія Хоровця (кнопковий акордеон). Митці – у свою чергу – пообіцяли приїхати з виступом до Варшави ще раз

Зараз ви читаєте новину «У Варшаві відсвяткували річницю Євромайдану і вшанували пам'ять жертв Голодомора». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути