Ексклюзиви
вівторок, 29 липня 2014 22:00

У Варшаві українці "посадили Путіна у клітку"
38

Фото: Jan Gopko

У неділю, близько 13:00, під колоною Сигізмунда, що на Замковій площі, у самому серці Варшави, зібрались люди. Тримають українські прапори, символіку, плакати і транспаранти. Неподалік — кілька волонтерів. У них в руках — 298 білих кульок з гелієм, які символізують пасажирів літака Boeing 777, збитого проросійськими терористами біля Донецька. Кожна кулька заплямована червоною фарбою.

Незважаючи на спекотну погоду, мітинг налічує близько 300 осіб, які оточують колону Сигізмунда півколом. Посередині перед ними — клітка. У ній — стоїть чоловік у масці Путіна і тримає в руках символічний військовий корабель "Містраль". Ведуча мітингу, голова оргкомітету "Євромайдан-Варшава" Наталія Панченко, пояснює, що в такий спосіб українці хочуть показати світові, хто саме є відповідальним за підтримку тероризму на сході України і за збитий літак Boeing 777. А клітка — за задумом демонстрантів — символізує Гаазький трибунал за злочин проти людства.

Учасникам акції зачитують листа від влади Голандії. У ньому — слова подяки усім, хто співчуває країні в дні жалоби. Присутні вшановують пам'ять загиблих хвилиною мовчання.

Слово для виступу беруть українці, поляки, а також — білоруси, які святкують цього дня День незалежності, забороний офіційною владою Мінська.

Після мітингу люди вишиковуються у колону. Попереду — величезний транспарант англійською мовою: "Європо! Припини тільки говорити! Почни діяти! Зупини терор в Україні!". За транспарантом — несуть клітку, всередині якої йде символічний Путін. У супроводі кортежу поліцї Марш вирушає центральними вулицями Варшави до Посольства Росії. По дорозі люди голосно скандують "Три-бу-нал! Три-бу-нал!" та співають пісню з приспівом "ла-ла-ла-ла-ла-ла-ла-ла".

Марш доходить до Посольства США. Демонстранти зупиняються для того, щоб подякувати цій країні за всіляку підтримку України. Відповідний лист зачитують і передають до працівників Посольства. Ті спеціально вийшли на роботу у вихідний день, щоб прийняти послання від українців.

Наступні дві зупинки Великий Марш робить навпроти Канцелярії Прем'єр-міністра та Канцелярії Президента Польщі. Люди дякують представникам найвищої влади держави за допомогу Україні.

Під Посольством Російської Федерації учасники Маршу висловлюють свій протест проти підтримки Росією терористів і сепаратистів, що діють на території східної України. В пам'ять про загиблих у літаку під Донецьком запалюють 298 білих свічок. За задумом організаторів усі 298 білих, заплямованих символічною кров'ю кульок, мали бути випущені у повітря. Однак, поліція не дозволяє цього зробити. Організатори пропонують людям взяти кульки з собою і випустити їх у небо по дорозі додому. Мітинг традиційно завершується спільним виконанням Державного Гімну України.

Під час Великого Маршу польський фонд "Відкритий діалог", який постійно допомагає України від перших днів Євромайдану, провів збір коштів. Волонтери назбирали 5060,24 польських злотих, 170,50 українських гривень, 4,2 Євро та 0,10 англійських фунтів стерлінгів. Усі вони будуть переказані на найактуальніші потреби України.

Зараз ви читаєте новину «У Варшаві українці "посадили Путіна у клітку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути