субота, 22 листопада 2014 11:00

У Помаранчевій революції 10 років тому взяли участь до 7 млн українців

У Помаранчевій революції 10 років тому взяли участь до 7 млн українців
Фото: oko-planet.su

Сьогодні, 22 листопада, в Україні десята річниця Помаранчевої революції – протесту проти фальсифікації президентських виборів у 2004 році.

21 листопада 2004 року відбувся другий тур голосування. Виборці мали зробити вибір між тодішнім прем'єр-міністром Віктором Януковичем і кандидатом від опозиції Віктором Ющенком.

Після оголошення попередніх офіційних результатів голосування, згідно з якими з перевагою 3% переміг Янукович, стало зрозуміло, що вони відрізняються від даних екзит-полів. Прихильники Ющенка та більшість іноземних спостерігачів уважали, що команда Януковича сфальсифікувала вибори.

Наступного дня після голосування сотні тисяч українців вийшли на вулиці Києва й інших міст України, протестуючи проти масових фальсифікацій.

В результаті Верховний суд призначив повторний другий тур президентських виборів. Унаслідок компромісу, досягнутого фракціями Верховної Ради, після призначення повторного другого туру виборів було прийнято зміни до Конституції. Вони отримали назву Конституційної реформи-2004. Реформа зменшила повноваження президента, тим самим знизивши рівень значущості суперечливих президентських виборів.

За результатами голосування, переможцем у повторному другому турі виборів став Віктор Ющенко.

За неофіційними даними, загалом, в акціях протесту взяли участь від 3 до 7 мільйонів українців.

Нагадаємо, що вчора, 21 листопада, в Україні відзначали річницю подій на майдані Незалежності. Тоді ввечері, 21 листопада 2013 року, там зібралося декілька сотень активістів із протестом проти рішення уряду Миколи Азарова відкласти підписання Угоди про асоціацію України з Євросоюзом.

Зараз ви читаєте новину «У Помаранчевій революції 10 років тому взяли участь до 7 млн українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути