Ексклюзиви
вівторок, 28 серпня 2012 00:57

У найтолерантнішій шведській школі заборонили займенники "він" та "вона"

У найтолерантнішій шведській школі заборонили займенники "він" та "вона"
visualphotos.com

Сенсацією стало введення у шведській школі Egalia в ужиток займенника hen, що заміняє собою традиційні "він" (han) і "вона" (hon).

Слово поширилося, і нещодавно було зареєстровано в онлайн-версії національної енциклопедії. Поступово його починають застосовувати і шведські ЗМІ, відзначає Zelt.

До прикладу, монтера, який заїжджає в Egalia, щоб полагодити електропроводку, називають hen, щоб діти не думали, що монтер - виключно чоловіча професія. У дитячому садку немає жодної книжки з традиційними казками, які теж нав'язують хлопчикам і дівчаткам стереотипи про принців і принцес. Те ж і з іграшками: у закладі немає ляльок, зате присутня сімейна пара жирафів чоловічої статі, що нібито всиновила дитинча крокодила.

Деякі непривітно зустріли введення hen. Наприклад, соціолог та експерт з рівноправ'ю Еліс Клаесон вважає, що нейтральний рід тільки заплутує дітей, які прекрасно інформовані про різницю між хлопчиками та дівчатками. А деякі незадоволені навіть пишуть в Egalia анонімні листи з критикою і погрозами.

Egalia - найрівноправніша підготовча школа в Швеції, яка одночасно викликає масу дискусій у суспільстві. Її мета - виховати в дітях нейтральне ставлення до статі, не вкорінюючи в їхній свідомості гендерні стереотипи. Ідея виникла і була підтримана урядом ще в 1998 році. Її автором стала вихователька Лотта Раялін зі Стокгольма, яка зняла на відео себе і своїх колег під час роботи і виявила, що з дівчатками і з хлопчиками звертаються по-різному, формуючи у дітей гендерні моделі поведінки. Згідно з результатами дослідження, хлопчикам неусвідомлено давали більше свободи і при цьому приділяли більше уваги.

Egalia відкрилася лише в 2010 році - через дванадцять років після початку досліджень. Тепер це найвідоміша підготовча школа в країні.

Зараз ви читаєте новину «У найтолерантнішій шведській школі заборонили займенники "він" та "вона"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути