пʼятниця, 21 жовтня 2016 23:38

У МЗС відреагували на дії РФ стосовно Сенцова і Кольченка

У МЗС відреагували на дії РФ стосовно Сенцова і Кольченка

Міністерство закордонних справ України засудило рішення Росії не передавати Україні її незаконно, як мовиться в заяві, засуджених громадян Олега Сенцова і Олександра Кольченка на тій підставі, що Росія вважає їх своїми громадянами.

Про це йдеться у заяві МЗС.

Як наголосили в МЗС, обидва не зверталися за отриманням російського громадянства, а посилання Росії на те, що вони автоматично набули його внаслідок незаконної анексії українського Криму, прямо суперечать нормам міжнародного права і є відтак нечинними.

У Києві нагадали, що дії російської сторони щодо поширення громадянства Росії на громадян України, які живуть на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, є грубим порушенням норм і принципів міжнародного гуманітарного права та зобов'язань Росії як держави-окупанта.

Відтак МЗС вкотре наголошує, що громадяни України, які живуть на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим і міста Севастополя і які добровільно не подавали клопотання про набуття іноземного громадянства, є виключно громадянами України і не можуть визнаватися ні громадянами Росії, ні особами з множинним громадянством.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українським журналістам радять не їхати в Росію

"Міністерство закордонних справ України вимагає від російської сторони припинити незаконні дії щодо примусового визнання Олега Сенцова та Олександра Кольченка російськими громадянами, а також забезпечити їхнє безумовне звільнення та повернення в Україну", – мовиться в заяві.

Раніше Росія відмовилася передати режисера Олега Сенцова Україні.

Зараз ви читаєте новину «У МЗС відреагували на дії РФ стосовно Сенцова і Кольченка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути