середа, 22 лютого 2012 10:10

У Макіївці замерзає 90 сімей
22

Фото: Фото: Тетяна Заровна

Жителі двох дев'ятиповерхівок, розташованих на вулиці Щербакова в селищі Об'єднаний (Радянський район міста Макіївки) позбавлені всіх зручностей. Розруха у будинках № 3 і 4 наступила після того як закрилася хлопко-прядильна фабрика, яка утримувала малосімейки. З тих пір (більше 15 років) тут немає опалення та газу. А цієї зими мешканці залишилися ще й без каналізації і без води.

Комунальники не обіцяють вирішити проблему, нарікаючи на заборгованості, які накопичилисяі. А борги утворилися через те, що більшість квартир в нещасних будинках з 90-х років покинуті власниками. З тієї ж причини не вдається розморозити водопровідні і каналізаційні труби.

Місцева влада посилається на те, що порожні квартири приватизовані. Щоб у домі все запрацювало, потрібно заселити безгосподарні житла. А для цього - розприватизувати їх через суд.

Житловими у будинках залишаються близько 90 квартир з 340. У них виживають найбільш незахищені: пенсіонери, інваліди, матері-одиночки. Воду носять з водокачки, замість унітазів використовують відра і виливають нечистоти у подвір'я. Обігріваються електрокамінами - у кожній кімнаті їх по 2-3 штуки, але всередині приміщень температура повітря все одно не вище + 13.

У будинку № 4 60-річний інвалід 2 групи, яка страждає на епілепсію, Раїса Побегаева залишилася ще й без електрики. У будинку № 3 на 7 поверсі мати одиначка Ольга Рой за власні гроші відновила каналізацію у квартирах у своїму стояку.

"Спочатку перший заступник голови району зателефонував: "Зберіть гроші для бригади, яка поїде до вас на допомогу - немає казенного бензину". Ми з сусідами зібрали 350 гривень. 16 лютого (перший раз за всю зиму) у нашому домі з'явилися слюсаря, але розморозили труби тільки до 3 поверху. Довелося дати ще 50 гривень, щоб полагодили весь стояк".

На 9 поверсі у будинку № 3 залишилася одна житлова квартира - в ній замерзають літня жінка та її син, інвалід дитинства. З вибитих рам в під'їзді дме вітер і лежать кучугури снігу. 71-річна Лідія Іванівна Грищенко відігріває 26-річного Романа теплом свого тіла. Хлопець більше 13 років не залишав межі кімнати. Працівники соціальних служб, за словами Грищенка, забули про існування їхньої сім'ї.

"До нас сюди жоден начальник не прийде, напишіть, що ми вмираємо. Я голосувала за Януковича. Рятуйте!", - кричить жінка.

Зараз ви читаєте новину «У Макіївці замерзає 90 сімей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути