Ексклюзиви
вівторок, 22 жовтня 2013 18:04

У Львові відкрили пам'ятний знак галичанину, який навчив Європу пити каву
7

Фото: Фото: Ольга Швед

У Львові на площі Данила Галицького відкрили пам'ятний знак галичанину, вихідцю з Самбірщини, Юрію-Францу Кульчицькому. Ініціатором встановлення пам'ятного знаку виступила кавова фабрика "Галка". В скільки обійшовся пам'ятний знак - не повідомляють.

1683 року Юрій Кульчицький врятував Відень від турецьких загарбників під час Віденської відсічі. За свої заслуги Кульчицький отримав близько 300 мішків турецької кави. Він згодом відкрив у Відні першу кав'ярню у Європі. Австрійці шанують українця, бо саме йому завдячують знаменитою на весь світ віденською кавою. Ще у 1862 р. одну з віденських вулиць було названо на честь Юрія-Франца Кульчицького — Kolschitzky-Gasse, а в 1885 р. на одному з будинків було встановлено бронзову скульптуру українця. Це одягнутий в турецький стрій козак-галичанин, який тримає тацю з невеличкими філіжанками кави.

"Сьогодні всі львів'яни, українці, весь світ ще раз собі закарбують, яку добру справу зробив Кульчицький для всієї Європи і прослави міста лева", - каже на відкритті міський голова Львова Андрій Садовий.

Скульптор пам'ятного знака - Роман Кикта. Пам'ятник виготовлено з бронзи, постамент – з граніту.

"Щоб розкрити повністю образ Юрія Кульчицького, є геральдична стела, на якій зображений герб роду Кульчицьких, що символізує, що він був шляхетного роду. Алегорія зброї навкруги геральдичного щита говорить про те, що Юрій Кульчицький був козацького походження, що він був славним лицарем. Мішок кави, з якого всипляться зернятка і перетворюються в золоті монети, символізує, що Юрій Кульчицький був добрим підприємцем, на теперішні часи, ресторатором, який зумів зернята перетворити на золото. Мішки кави, кавник і горнятко символізують те, що він навчив культури споживання кави, і навчив Європу пити каву. Кульчик у вусі символізує те, що він власне Кульчицький", - розповів Володимир Сколоздра, один із авторів пам'ятника.

 

Зараз ви читаєте новину «У Львові відкрили пам'ятний знак галичанину, який навчив Європу пити каву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

58

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути