Ексклюзиви
пʼятниця, 19 грудня 2014 05:46

У Львові перепоховали останки друкаря Федорова
24

Фото: Ярослав Тимчишин

У Львові перепоховали останки Івана Федорова, українського друкаря ХVІ століття.

Останки Івана Федорова (Федоровича), українського друкаря ХVІ століття, якого називають батьком українського букваря, перепоховали у Львові у храмі Онуфріївського василіанського монастиря Української греко-католицької церкви. 

Видатний інженер та друкар Іван Федорович працював і мешкав  у Львові. У 1574 році у Львові він надрукував першу східнослов'янську "Азбуку", оригінал якої  зберігається у Гарвардському університеті.

Під час ремонтних робіт у 1971 році відомий мистецтвознавець Борис Возницький  виявив поховання друкаря у монастирському храмі та одразу висунув гіпотезу,  що останки належать Іванові Федоровичу. З того часу вони зберігалися у  Музеї давньої книги у Львові, і лише через 43 роки вдалося провести експертизу.

Дослідженнями, проведеними у Вроцлавському університеті, вчені підтвердили на 99 відсотків автентичність останків.

"Експертиза підтвердила, що померлий був людиною похилого віку, у кістках виявили вдвічі вищий вміст важких металів – кадмію, свинцю, олова, а на такі хвороби хворіли друкарі", – розповіла директор львівської Галереї мистецтв Лариса Возницька.

Похоронна  процесія, в якій взяли участь представники усіх релігійних конфесій Львова, пройшла вулицями міста від храму Успіння Пресвятої Богородиці, де працював Іван Федорович, до монастиря Св. Онуфрія. Перепоховали останки друкаря і ще трьох людей, серед них, ймовірно, його сина, у церкві Онуфріївського монастиря, де й було знайдене поховання.

Зараз ви читаєте новину «У Львові перепоховали останки друкаря Федорова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути