пʼятниця, 15 квітня 2016 19:03

"У Александрова та Єрофеєва на двох була одна гвинтівка та один патрон" - найцікавіше із суду над ГРУшниками

"У Александрова та Єрофеєва на двох була одна гвинтівка та один патрон" - найцікавіше із суду над ГРУшниками
Єрофеєв та Александров на судовому засіданні

15 квітня у Голосіївському суді м. Києва відбулись дебати сторін обвинувачення і захисту у справі російських ГРУшників Олександра Александрова та Євгена Єрофеєва.

Першими виступали прокурори. Вони впевнені, що обвинувачені на момент затримання їх у Щасті в травні 2015 року були діючими російськими військовими. Александрова та Єрофеєва звинувачують у тероризмі, контрабанді та вбивстві українського військового.

"19 березня 2015-го року, виконуючи наказ Збройних сил Російської Федерації, обвинувачені прибули з міста Тольяті у місто Міллерово (Ростовська область – ред.), а звідти їх доставили у Луганськ, щоб здійснити збройну агресію РФ проти України. Усвідомлюючи, що кожного дня в результаті цієї агресії гинуть люди, обвинувачені 26 березня перетнули кордон з Україною без митного контролю з українського боку", - зачитав обвинувачення прокурор Ігор Німченко.

За версією прокурорів, 16 травня 2015-го обвинувачені зі своєю групою у складі 4 осіб, одягнені у камуфляж чужої країни та без розпізнавальних знаків, відправились на позиції ЗСУ у м. Щастя. Основними доказами у цій справі були зброя, вилучена у обвинувачених при затриманні, російський "Гвинторіз" та "Вал", кулі та гільзи до них, а також мобільний телефон Александрова.

Прокурори вимагають для кожного з обвинувачених по 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна та забороною на право виконувати військову службу терміном на 3 роки.

"Це максимальний термін, який ми могли просити", - прокоментував прокурор Олександр Клімович для Gazeta.ua.

Однак під час виступу захисту адвокат Єрофеєва Оксана Соколовська зазначила: "Органи досудового розслідування здійснили ряд помилок, через які результати розслідування не можна приймати як докази".

"Єрофеєв та Александров є комбатантами і військовополоненими", - заявила вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ми назвались російськими військовими, щоб нас не вбили - ГРУшники

Захист наполягав на тому, що ГРУшники є військовополоненими, і про це заявили після їх затримання. Тому до них треба застосувати Женевські конвенції, тобто обміняти.

Адвокат Александрова Валентин Рибін розкритикував всі докази обвинувачення, так само наполягаючи на тому, що обвинувачені є військовополоненими.

За версією захисту, гвинтівку "Гвинторіз" не можна вважати доказом, бо він був почищений перед тим, як потрапити до Головного військовокомандувача України Петра Порошенка. Телефон також не може бути доказом, бо "він міг випасти з кишені у кого завгодно. А Верес (Кирило Верес – розвідник 92 омбр, який затримав Єрофеєва у Щасті – Gazeta.ua.) підібрав його та видав за телефон Александрова".

"У Александрова та Єрофеєва на двох була одна гвинтівка та один патрон. Хіба можуть вони вести збройну агресію проти цілої країни?" - поставив питання Рибін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дяденька, не стреляйте, я русский: полковник ЗСУ розповів подробиці затримання ГРУшників

Після цього обвинуваченим надали останнє слово. Вони визнали себе невинними та відмовились від своїх досудових показань, бо "побоювались за своє життя".

"Шановні судді, ще раз заявляю, що знову відмовляюся від своїх свідчень, які давав на досудовому процесі - вони неправдиві і дані під тиском. 16 травня нікого не вбивав і не стріляв, навіть не бачив потерпілого і ні на кого не нападав", - сказав Єрофєєв.

Александров повністю його підтримав, а також додав: "Процес вважаю політичним, а свою провину недоведеною".

"Єрофеєв зізнався сам нам після затримання, що стріляв у Пугачова. При ньому був Гвинторіз, коли ми його знайшли", - прокоментував для Gazeta.ua командир 92-ї бригади, полковник Віктор Ніколюк, який брав безпосередню участь у затриманні ГРУшників, а також проходить свідком у цій справі.

Суд після наради оголосив дату наступного засідання – 18 квітня.

"Цей процес ще один показник того, як в Україні фальсифікують справи", - заявила журналістам Соколовська після суду.

Зараз ви читаєте новину «"У Александрова та Єрофеєва на двох була одна гвинтівка та один патрон" - найцікавіше із суду над ГРУшниками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути