понеділок, 23 травня 2016 17:50

Таємний законопроект про вибори на Донбасі вже підготували - Гавриш

Таємний законопроект про вибори на Донбасі вже підготували - Гавриш
Степан Гавриш

Мінські угоди передбачають надання особливого статусу окупованим територіям Донецької і Луганської областей. Також - амністію бойовиків. Вибори на Донбасі фактично мають відбутися до того, як кордон перейде під контроль України. На цих умовах наполягає Росія і Захід. Як встояти Україні, Gazeta.ua розповів колишній заступник секретаря Ради нацбезпеки й оборони Степан Гавриш.

Росія і Захід вимагають виборів на Донбасі? Як Україні встояти під цим тиском?

- Україна може встояти, лише змінивши правлячий клас. Нинішній оголосив Мінські угоди безальтернативним способом врегулювання конфлікту і відновлення територіальної цілісності. І це при тому, що вони навіть не торкаються питання Криму. А на Донбасі - не на користь України. На сході країни утвориться військова проросійська автономія, яка постійно дестабілізуватиме ситуацію.

Наскільки мені відомо, таємний проект закону про вибори на Донбасі вже підготували під керівництвом депутата Руслана Князевича і робочої групи П'єра Мореля. Судячи з переговорів уповноваженої Держдепартаменту США у справах Європи та Євразії Вікторії Нуланд і радника Путіна Владислава Суркова у Москві, вибори мають відбутися цього року.

Якщо Верховна Рада таки ухвалить закон про вибори на окупованій території, як це вплине на політичну ситуацію в Україні?

- Закон про вибори можуть прийняті будь-коли. "Ширка" у парламенті дозволяє президенту маніпулювати депутатами й назбирати необхідну кількість голосів.

Варто звернути увагу на попереджувальний марш "Азова" (20 травня близько 5 тис. людей біля Верховної Ради під прапорами полку "Азов" протестували проти можливих виборів на Донбасі, - Gazeta.ua). Добровольчі командири, волонтери і частина уряду Яценюка, що залишилася, не погодяться з виборами на Донбасі. Таке рішення може спровокувати спалах громадянської активності. Президент шукатиме моменту, щоб ухвалити його з найменшими ризиками. Домовлятиметься з групами у Раді. Цей закон буде побудовано повністю на інтересах Росії.

Який сценарій повернення Донбасу в Україну є найвірогіднішим?

- Є тільки один сценарій повернення Донбасу — військово-політичний. Історія не знає інших. І не варто говорити про широкомасштабну війну. Росія два роки заперечувала, що брала участь у конфлікті на Донбасі. До того ж потрібні величезні сухопутні сили. Авіацію застосувати нереально. Це густонаселений регіон. Будь які ракетно-бомбові удари призведуть до катастрофи у самому центрі Європи. Росія на таке не наважиться, бо ситуація вийде з-під контролю. Невідомо, який військовий план "Б" мають американці на такий випадок.

Який оптимальний сценарій?

- Армія має витісняти сепаратистів у бік російського кордону. Вести військово-політичну гру, залучаючи Раду безпеки ООН і ОБСЄ. Звернутися до агресивнішої і жорсткішої дипломатії. Наша дипломатія втратила позиції на тлі російської і діяльності нашого президента.

Зараз ви читаєте новину «Таємний законопроект про вибори на Донбасі вже підготували - Гавриш». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути