неділя, 11 грудня 2016 16:03

Там, де чотири покоління не використовують державну мову, не може бути держави - експерт

Там, де чотири покоління не використовують державну мову, не може бути держави - експерт
малюнок: Володимир Казаневський

67,5% громадян вважають українську мову рідною. Такі дані перепису населення 2001 року. Проте соціологічні дослідження свідчать, що в інформаційному просторі досі переважає російська. Державною мовою виходять менш як 10% журналів, її частка на телебаченні становить близько третини. Анексія Криму та війна на Донбасі принципово ситуацію не змінили.

- За три роки використання слогана "Единая страна" відбулася більша деукраїнізація, ніж за попередні 10, - вважає бізнесмен Владислав Кириченко.- Волонтерство, героїзм на Майдані та війні не повинні бути індульгенцією для зверхнього, нешанобливого ставлення до української мови. Багато волонтерів виборюють Україну в форматі Russia-lite. Вважають, що українську мову можна використовувати лише "для колориту", в театрально-літературному гетто.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російську мову в Україні витісняє англійська

Я з Горлівки Донецької області. Коли народилася донька Дарина, жили в Москві. Пообіцяв собі говорити з нею тільки українською. Лише так зможу навчити рідної мови. Через 17 років Дарина привезла "бронзу" з юнацької зимової Олімпіади. На відміну від більшості наших спортсменів, роздавала інтерв'ю бездоганною українською. 8-річний син Богдан послуговується російською як другою іноземною. Перша – англійська. Натомість мої однолітки, які лишилися на Донбасі, нині говорять російською. Так само – їхні батьки, діти й онуки. Там, де чотири покоління не використовують державну мову, не може бути держави.

Докладніше читайте у черговому номері журналу "Країна" від 8 грудня 2016 року.

Зараз ви читаєте новину «Там, де чотири покоління не використовують державну мову, не може бути держави - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути