неділя, 01 грудня 2013 12:55

"Суть реформи - особисто зацікавити лікаря якісно лікувати" - медик

"Суть реформи - особисто зацікавити лікаря якісно лікувати" - медик

Заступник головного лікаря Кам'янської райлікарні, що на Черкащині, Світлана Німченко розповідає, як діятиме з наступного року місцева амбулаторія. Медична реформа передбачає створення в райцентрах, містах і містечках амбулаторій загальної практики і сімейної медицини. Люди писатимуть заяви сімейним лікарям про прикріплення.

-Відповідно до реформування всієї медичної галузі в райцентрах, містах й зокрема в моїй Кам'янці діятиме амбулаторія загальної практики і сімейної медицини. Тут працюватимуть сімейні лікарі, педіатри й терапевти. За кожним буде закріплено відповідну територію й конкретних людей. Люди писатимуть заяви про прикріплення до певного лікаря. В таких амбулаторіях буде надаватись первинна медична допомога.

-Чи люди зможуть вибирати собі сімейного лікаря?

- Хоч за кожним лікарем буде закріплено окрему дільницю, та люди за бажанням зможуть особисто визначатись, хто їх обслуговуватиме. Наприклад, Іван Іванович особисто знає й має довіру до лікаря з іншої дільниці. Має повне право написати заяву саме йому й буде прикріплений до нього.

-Чи визначено норми згаданих прикріплень й оплату праці?

- Міністерством охорони здоров'я чітко визначено відповідні норми навантаження. В сільській місцевості мінімальна норма - 1200 прикріплених до одного лікаря. В містах – 1500 осіб, включаючи дітей. При розподілі за дільницями керуватимемось цими нормами. Відповідно, при такому навантаження лікар матиме визначену заробітну плату. Наприклад сьогодні зарплатня терапевта залежно від категорії складає 1800 гривень.З таких розмірів й виходитимемо.

-Якщо кількість заяв про прикріплення в когось зростатиме?

-Для нарахування зарплат відповідно до кількості прикріплених вже розроблено спеціальні коефіцієнти. Кожна заява про прикріплення фіксуватиметься. Має лікар півтори тисячі прикріплених, - отримує ті ж тисячу вісімсот гривень. За рік додалося дві сотні заяв, відповідно його заробітна плата зростає у встановленому співвідношенні..По простому кажучи, за кожного прикріпленого йтиме добавка до зарплати.

-А як з тими, в кого зменшиться кількість прикріплених?

-Відповідно впадуть і заробітки. Суть цієї реформи й полягає в тому, щоб лікар був особисто зацікавлений у якісному лікуванні. Заробітна плата залежатиме від задоволення роботою людей. Люди швидко оцінять добросовісність й професіоналізм лікаря. Після реформи не буде для всіх банальної ставки, незалежно від докладеної праці. Повівся нечемно лікар з одним хворим, проігнорував іншого і вдруге до ного не прийдуть.

- Як контролюватиметься ефективність роботи сімейних лікарів?

-Визначатиметься кількість госпіталізованих на кожній дільниці, кількість запущених онкологічних хвороб, туберкульозу, інсультів й так далі. Буде встановлено, так би мовити, допустимі норми. За згаданими показниками буде видно, хто як працює зі своїми прикріпленими. Сімейний лікар зацікавлений, буде дбати про профілактику, своєчасно проводити огляд, виявляючи тяжкі недуги на ранніх стадіях Сімейна медицина передбачає тісний особистісний контакт. Наприклад, люди з лікарем по телефону домовлятимуться про консультації, щоб та ж хвора бабуся не чекала годинами під кабінетом, а лікар в цей час працює на дільниці.

Зараз ви читаєте новину «"Суть реформи - особисто зацікавити лікаря якісно лікувати" - медик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути