Ексклюзиви
неділя, 24 березня 2013 07:00

Суд звільнив краматорського вчителя, який просидів замість маніяка більше трьох років

Суд звільнив краматорського вчителя, який просидів замість маніяка більше трьох років
Фото з сімейного архіву Мартиросових

22 березня Донецький апеляційний суд звільнив з-під варти 28-річного вчителя англійської мови Михайла Мартиросова, якого звинувачували спочатку в доведенні до самогубства, а потім у зґвалтуванні 11-річної учениці. П'ятикласниця Першої Української гімназії Краматорська Катя Свечихіна повісилася на своїй концертній краватці 15 грудня 2009. Експертиза показала, що дівчинка була неодноразово згвалтована.

Міськсуд Краматорська двічі присуджував Мартіросова до 10,5 років позбавлення волі, але апеляційний суд дійшов висновку, що обвинувачення не базується на доказах, звільнив підсудного і відправив справу на нове розслідування. Однією з підстав стала присутність у справі ще одного підозрюваного.

Михайло Мартиросов просидів 3 роки і 3 місяці і весь цей час його родина, друзі, колеги та батьки учнів боролися за його звільнення, стверджуючи, що справжній педофіл розгулює на волі. Група підтримки Михайла Мартіросова створила сайт в підтримку вчителя, збирала гроші на юридичну допомогу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За зґвалтування п'ятикласниці посадили її учителя

- Досі не можу повірити, - розповів Михайло Мартиросов Gazeta.ua. - Доказів винності не знайшли, але справа не закрита, мені змінили запобіжний захід - тепер це підписка про невиїзд. Я весь цей час сподівався вийти на свободу, і все-таки не очікував. Мене випустили з клітки, але ще дві години сидів у залі суду під конвоєм, чекаючи довідку, без якої конвой не міг відпустити. Коли до мами вийшов адвокат і сказав: "Забирайте сина", у мами підкосилися ноги.

За словами вчителя, в слідчому ізоляторі його не гнобили, незважаючи на страшне звинувачення.- Я всім показував вирок Краматорського міського суду, з якого видно, що крім мого першого зізнання проти мене нічого немає. А зізнався тому, що катували. Хто через це не пройшов, той не зрозуміє. До 3 діб підряд могли застосовувати електрошокер - я вже думав, серце не витримає, помру від серцевої недостатності і так і не виправдаюся. Після першого визнання, на мене ще й хлопчика, убитого двома роками раніше, намагалися повісити.

Ще 19 грудня 2011 адвокати Мартиросова розповсюдили заяву про те, що кримінальну справу проти вчителя сфабриковано, а справжній педофіл відпущений на свободу.

- Від першої і до останньої сторінки всі в цій кримінальній справі говорить, що це не Мартиросов зробив, але суд у Краматорську спирався на його зізнавальні свідчення. І на акт молекулярно-генетичної експертизи, яка була сфальсифікована, - повідомляв захисник вчителя Олексій Бармін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Репетитор довів школярку до самогубства

Як стало відомо адвокатам, у квітні 2010 року до дівчинки з класу загиблої Каті зателефонував і запропонував побачення 36-річний безробітний місцевий житель на прізвище Іванов. Завдяки батькам цієї дівчинки педофіла затримали на зупинці неподалік від будинку Каті. Однокласниця загиблої Каті прийшла на побачення з педофілом разом з батьками і працівниками міліції. Чоловік не відпирався. Вдома у нього вилучили велику кількість дитячої білизни та дитячої порнографії. Господар оселі зізнався при свідках, що мав зв'язок з багатьма дівчатками з Катіного класу. Але незважаючи на це його відпустили.

Як вважають адвокати Мартиросова, підозри від Іванова відвели тільки з тієї причини, що ще 12 січня 2010 року по всіх телеканалах донецький генерал Микола Куп'янський (тодішній голова УМВС Донецької області) заявив, що затримали педофіла і ним виявився репетитор загиблої Каті. На той день міліція вже мала зізнання Мартиросова. Очевидно, щоб схилити громадськість на користь своєї версії, хтось із працівників міліції виклав відео із зізнанням Михайла в Інтернет.

- Коли мене судили в Краматорську, допитували і цього Іванова, - згадує Мартиросов, - він розповів, що він наркоман, і що раніше судимий. І зізнався, що дзвонив п'ятикласницям та призначав побачення. Спершу сказав, що не знав, що вони неповнолітні, а потім сказав, що коли дзвонив, вони відповідали, що вони на уроках. Визнав і в тому, що відсилав їм по телефону ммс-кою фотографії оголених людей. І ось після цього у Краматорського суду до нього не було претензій. Іванов заявив, що от саме з Катею він не був знайомий і всіх така відповідь влаштував. Я думаю - це тому, що ніхто не хотів підвести Куп'янського. Адже ніхто не скаже, що генерал обманщик. Думаю, що мене і зараз не виправдали тільки тому, щоб нікому не нашкодити. Адже все взаємопов'язане. Якщо визнати, що справу проти мене сфабрикували, потрібно чоловік 15 посадити працівників прокуратури та міліції.

З понеділка Михайло Мартиросов планує приступити до роботи, але каже, що в школу вже не повернеться.

Зараз ви читаєте новину «Суд звільнив краматорського вчителя, який просидів замість маніяка більше трьох років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

111

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути