Ексклюзиви
пʼятниця, 10 липня 2015 11:20

Сонячна електростанція в Чорнобильській зоні могла б освітити пів-Київської області - експерт

Автор: sdelanounas.ru
 

Чорнобильська зона — найбільш вдале місце для будівництва сонячної електростанції. Потенційно може виробляти електроенергію для 140 000 будинків, - сказала Марія Яковлєва, член колегії Держагентства з енергозбереження та енергоефективності, коментуючи пропозицію прем'єр-міністра Ярсенія Яценюка щодо будівництва в зоні відчуження ЧАЕС сонячної електростанції.

"Для будівництва об'єктів з сонячної генерації потрібна велика земельна ділянка, яка не використовується в сільському господарстві. Чорнобильська зона відчудження найкраща для цієї справи пропозиція. Для України це ще й можливість вдихнути життя в депресивний регіон, залучити інвестиції, створити нові робочі місця, за рахунок цього збільшити надходження в місцевий і державний бюджет. Головне - реально отримати розвиток альтернативних джерел енергії і зменшити свою енергозалежність від країни-агресора", - заявила Яковлєва.

Зі слів експерта, прикладом може слугувати найбільша сонячна геліотермальна електростанція в Каліфорнії (США) Ivanpah Solar Electric Generating System. Її загальна потужність 392 МВт, що практично дорівнює потужності 1-го або 2-го блоків Рівненьської АЕС. Коштує 2,2 млрд.дол. Виробляє електроенергію для 140 000 будинків.

"Цікаво, що ця станція використовує не сонячні панелі, а звичайні дзеркала. Якщо нам вдасться залучити інвестора, зменшимо кількість шкідливих викидів. Що еквівалентно забрудненню від 77 тисяч автомобілів", - зазначила Марія Яковлєва.

Вона наголосила, що інвесторам протрібно пропонувати стабільні і прогнозовані умови інвестування. Ставки податків, методологія розрахунку тарифів, ризики не мають змінюватись протягом щонайменше 10 років. Держава має гарантувати, що не втручатиметься у діяльність інвестора.

"На території Чорнобильської зони відчудження іноземні інвестори вже декілька років пропонують будувати об'єкт з генерації сонячної енергії. Але хочуть почути від влади гарантії, а не просто запрошення", - додала Яковлєва.

Нагадаємо, під час візиту у зону відчуження прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив про підвищення інвестиційної привабливості для Чорнобильської зони відчуження, а також розвиток на даній території альтернативної енергетики.

"До зони відчуження приїжджали інвестори. Пропонували будувати об'єкт з генерації сонячної енергії. З цим приїжджали німці. Два роки поїздили, їм всі сказали про те, що потрібно віддати частку в новій компанії. І німці поїхали. Так само було і з американцями, і з іншими інвесторами, які хочуть вкладати сюди гроші. Фактично цей об'єкт може бути інвестиційно привабливим", - сказав Яценюк.

За словами Яценюка, для підвищення інвестиційної привабливості в зоні відчуження повністю переформатують структуру управління.

Зараз ви читаєте новину «Сонячна електростанція в Чорнобильській зоні могла б освітити пів-Київської області - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути