Ексклюзиви
середа, 20 серпня 2014 17:43

Щодо службовців "Укрнафти" порушено справу

Щодо службовців "Укрнафти" порушено справу

Генеральна прокуратура України розпочала кримінальне провадження стосовно службових осіб ПАТ "Укрнафта", які вчинили кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України (зловживання владою або службовим становищем, якщо воно спричинило тяжкі наслідки) та службових осіб ПрАТ "Українська міжбанківська валютна біржа" за ч. 2 ст. 364-1 Кримінального кодексу України (зловживання повноваженнями службовою особою юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми, якщо воно спричинило тяжкі наслідки).

Про це під час брифінгу повідомив речник Генеральної прокуратури України Юрій Бойченко, – інформує сайт ЗІК, із посиланням на прес-службу ГПУ.

У ході перевірки дотримання вимог законодавства під час організації та проведення у липні цього року аукціону з продажу нафти сирої та газового конденсату прокурорами відділу захисту фінансово-економічних інтересів держави встановлено факт незаконного зменшення ціни продажу продукції.

Зокрема, службові особи ПАТ "Укрнафта" та ПрАТ "Українська міжбанківська валютна біржа" всупереч законодавству організували та здійснили реалізацію майже 314 тис. тонн нафти сирої та газового конденсату за стартовою ціною без урахування ПДВ, внаслідок чого ПАТ "Укрнафта" недоотримало понад 640 млн грн.

За результатами проведених перевірок Генеральною прокуратурою до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесені відомості про вчинення службовими особами ПАТ "Укрнафта" та ПрАТ "Українська міжбанківська валютна біржа" вказаних кримінальних правопорушень. Триває досудове розслідування.

У ГПУ додають, що санкція ч. 2 ст. 364 та ч. 2 ст. 364-1 Кримінального кодексу України передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін до шести років.
Зазначимо, ВАТ "Укрнафта" є найбільшою нафтовидобувною компанією України. НАК "Нафтогаз України" належить 50% +1 акція "Укрнафти", групі компаній, пов'язаних з акціонерами Приватбанку, – порядку 42% акцій.

Нагадаємо, раніше лідер Радикальної партії, нардеп Олег Ляшко відкрито виступав проти махінацій Коломойського з "Укрнафтою" та закупівлі ним бронежилетів для армії за завищеною у чотири рази ціною, внаслідок чого потрапив під медійний тролінг у підконтрольних олігарху ЗМІ.

Зокрема, в ефірі спецвипуску ток-шоу "Прямим текстом" на телеканалі ZIK Олег Ляшко гостро розкритикував Ігоря Коломойського за спробу заробити на поставках спорядження для армії. Як приклад, він згадав закупівлю фірмою олігарха бронежилетів для армії.

"Не треба мародерствувати на війні. Недавно фірма Коломойського виграла тендер на суму 55 млн грн на постачання бронежилетів для МВС. Вартість одного такого бронежилета 4-го класу – 19 тис. гривень. Я такий бронежилет можу купити за 5 тис. гривень. І він нічим не буде гіршим. Отож коли мародерствують на війні і при цьому прикриваються патріотичними лозунгами, то це вже злочин", – обурився Олег Ляшко.

За словами нардепа, фірма "Укрнафта", яка теж належить Коломойському, винна бюджету 1,5 мільярда гривень податків. Про це йому розповів під час зустрічі Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк.

"Тому якщо Коломойський хоче допомогти армії, то нехай віддасть до бюджету заборговані податки, щоб ми не ходили до МВФ та інших міжнародних організацій з простягнутою рукою", – зазначив Олег Ляшко.

Згодом люди Коломойського перейшли до фізичних методів тиску. 14 серпня у кулуарах Верховної Ради між позафракційними депутатами Олександром Шевченком та Олегом Ляшком виникла суперечка, в результаті якої Шевченко вдарив Ляшка в обличчя.

Як відомо, Олександр Шевченко є директором та співвласником ТК "Буковель", що належить до групи "Приват" олігарха Ігоря Коломойського.

Зараз ви читаєте новину «Щодо службовців "Укрнафти" порушено справу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути