вівторок, 25 жовтня 2016 16:02

Симоненко і Мороз попрощалися з Валерією Заклунною
6

Фото: Тарас Подолян

Сьогодні на Байковому кладовищі у Києві поховали актрису Валерію Заклунну. Останні 2 тижні вона провела у столичній лікарні "Феофанія". Минулої суботи померла там від зупинки серця.

Прощалися із Валерією Заклунною у столичному театрі ім. Лесі Українки. Труна із покійною стояла в одній із зал. Перед нею на подушках із червоного оксамиту викладені нагороди Валерії Заклунної. За труною стояли 3 вінки: від Міністерства культури, театру ім. Лесі України та Спілки кінемотографістів. Поряд невеликий столик застелений трояндами, хризантемами та жоржинами.

"Валерія Заклунна — моя улюблена актриса. Все життя слідкувала за її діяльністю. Фільми за її участі переглядала десятки разів. Постійно ходила у театр на її вистави. Підійти ні разу так і не наважилася. Вважала себе недостойною спілкуватися із такою людиною", - розповіла кореспонденту Gazeta.ua пенсіонерка Валентина Фенченко.

Актор Петро Миронов після промови біля труни, прочитав сонет Шекспіра "Люблю, але кажу про це все рідше".

"Цей вірш Лєра любила найбільше. Казала, що він про неї. Не раз читав їй свої вірші. Коли якийсь не подобався, прямо про це казала. Сперечатися з такою людиною не міг. Похвали з її вуст ніколи не чув. Якщо поезії подобалася, вона просто брала за руку і кивала головою", - розповів він.

"Валерію Заклунну знав 45 років. Вона була азартною людиною. Не раз був свідком того, як вони із актрисою Любов'ю Шах всю ніч грали у преферанс або маджонг. Водночас вели досить цікаві бесіди. Говорили про театр і любов. З Лєрою друзями не були, але при зустрічі завжди обіймалися і цілувалися. Часто приходив до неї у гості. Вона жила скромно. На стінах не мала жодної своєї фотографії. Коли питав, чому, відповідала: "Я цього не люблю", - додав Петро Миронов.

Попрощатися із Валерією Заклунною прийшов екс-нардеп Петро Симоненко та колишній спікер парламенту Олександр Мороз.

"Бачила Валерію Гаврилівну у вересні. Тоді у нас була репетиція ювілейного концерту з нагоди 125-річчя театру. Заклунна мала показувати номер разом із Юрієм Мажугою. Хоч він старший за неї років на 10, постійно забував слова, а вона йому підказувала. Валерія Гаврилівна виглядала прекрасно. На здоров'я не скаржилася", - розповіла актриса Тетяна Назарова.

"Заклунна курила дуже багато. Якось опинилися з нею в одній гримерці. Вона витягла шухляду із столу, а там лежить попільничка, доверху заповнена окурками. Одну цигарку вона гасила й одночасно підкурювала другу. Крім театру, дуже любила свою дачу. Постійно показувала фотографії квітів, які сама виростила. Цього року приносила в театр гладіолуси. Казала, що вперше вдалося виплекати таку красу", - додала вона.

Близько 13:00 під оплески присутніх труну винесли із театру. Валерію Заклунну поховали на Байковому кладовищі поряд із її чоловіком Андрієм Мироненком. З ним актриса прожила у шлюбі 29 років. Він помер 2014-го.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Валерія Заклунна востаннє грала торік

Зараз ви читаєте новину «Симоненко і Мороз попрощалися з Валерією Заклунною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути