Ексклюзиви
четвер, 28 серпня 2014 13:57

Росія хоче захопити Маріуполь і отримати вихід до Азовського моря - New York Times

Росія хоче захопити Маріуполь і отримати вихід до Азовського моря - New York Times
Фото:uapress.info

Росія направила своїх військових через кордон намагаючись вберегти проросійських терористів на Сході України від повної поразки. На Заході і в Києві це вже назвали "прихованим вторгненням".

Про це сьогодні пише американське видання New York Times, яке зауважило, що це вже третій цього тижня випадок, коли озброєні російські військові перетинають кордон України на тлі ослаблення і відступу проросійських бойовиків в Донецьку і Луганську.

"Росія продовжує заперечувати, що вона допомагає бойовикам і спростовує пересування своїх військ. Але росіяни дали чіткий сигнал, що вони не хочуть допустити поразки сепаратистів на Сході України, яке може нашкодити Володимиру Путіну у його внутрішній політиці в момент жорсткого протистояння з Заходом", - йдеться в статті.

Видання також цитує представника інформаційно-аналітичного центру РНБО України Андрія Лисенка, який розповів, що колона російських військ ввійшла на українську територію через Амросіївку. У Києві вважають, що тут Росія відкрила новий фронт, щоб відвернути українські збройні сили від наступу на терористів.

Адміністрація президента США Барака Обами звинуватила Росію у брехні щодо своїх намірів в Україні. В цей же час розлючені європейські лідери, зокрема канцлер Німеччини Ангела Меркель, вимагають від Кремля пояснень.

Видання зазначає, що причетність Росії до конфлікту в Україні та її бажання змінити хід АТО підтвердилися в Новоазовську, де стався кривавий бій між українськими і російськими військами.

У статті йдеться, що наступ російських солдатів з танками і артилерією викликав паніку у виснажених українських військових, які відступили з Новоазовська. Опиратися залишилися лише 11 українських солдатів.

Західні чиновники вважають, що головною метою Росії є підтримати терористів і разом з ними захопити місто Маріуполь, щоб отримати вихід до Азовського моря. Також Кремль може спробувати об'єднати Крим і Росію по суші.

Американські військові запевняють, що саме росіяни обстрілюють з артилерії армію України. За їх даними, в обстрілі задіяні самохідні артилерійські гармати. Їх бойовики не могли відбити в українській армії, бо так близько до кордону сили АТО не просунулися. Крім того, терористи не вміють користуватися зброєю. Тому, на думку американських експертів, вогонь ведуть саме російські військові.

Крім того, військові США кажуть, що у них є фотографії того, як Росія переправляє артилерію через кордон України. Також йдеться про переправлення на Донбас російських новітніх засобів ППО, яких на озброєнні в України просто немає.

Український прикордонник Ігор Шарапов розповів New York Times, що бачив, як російські танки рухаються через кордон.

"Вони перетнули кордон, зайняли позиції і почали стріляти", - сказав Шарапов.

Українська військова бригада з Вінниці зустріла ворога з Росії за 6 миль від кордону. Після зіткнення українські військові відступили в західному напрямку в містечко на трасі Ростов-Маріуполь.

"Тепер це війна з Росією", - сказав сержант Олексій Панько.

Сьогодні також дипломати ЄС відреагували на вторгнення російських військ в Україну: Заходу варто боятися відкритої агресії Росії проти України.

Посол США в Україні Джефрі Пайетт повідомив, що Росія перекинула на Донбас новітні системи ППО. Раніше Держдеп США заявив про отримання нових відомостей щодо колон російських танків і ракетних обстрілів на сході України, які підтверджують пряме вторгнення військ РФ в Україну з метою контрнаступу в Донецькій і Луганській областях.

Зараз ви читаєте новину «Росія хоче захопити Маріуполь і отримати вихід до Азовського моря - New York Times». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути