четвер, 31 січня 2013 18:54

Роботодавці вважають старими 30-річних українців — експерт

Роботодавці вважають старими 30-річних українців — експерт
Віктор Пушкар Фото: radiosvoboda.org

Від 1 січня 2013 року у законі про зайнятість набули чинності нові вимоги до роботодавців. Відтепер роботодавців штрафуватимуть через вікову дискримінацію до претендентів на роботу. Компанії загрожує штраф у розмірі десять мінімальних заробітних плат на момент виявлення такого порушення. Ситуацію на трудовому ринку та проблеми вікової дискримінації в Україні прокоментував Gazeta.ua столичний соціальний психолог Віктор Пушкар.

"Те, що зараз заборонили вказувати вік в оголошеннях про прийом на роботу, - це буде дуже легко обходитись тим, що почнуть накладати штрафи на роботодавців, а потім ті самі штрафи виймуть з кишені найманих працівників. Державні заходи проти вікової дискримінації, на мою думку та думку інших експертів, мають переважно косметичний характер. Вони спрямовані на те, щоб приховати проблему, замість вирішити її по суті. До 2009 року словосполучення "вікова дискримінація" взагалі не вимовлялось", - розповів Пушкар.

За словами дослідника, проблема вікової дискримінації є актуальною серед молоді.

"Дуже часто найманих працівників вважають надто молодими. Старими вважають людей 28-30 років і далі, 45 — це вже треба на кладовищі знаходитись. За віком дискримінують, тому що люди керуються стереотипами, забобонами і національними критеріями. Подивитись дату народження людини значно легше, ніж розпізнати людину. Для першого треба вміти читати, для другого знати психологію", - додав він.

Зараз ви читаєте новину «Роботодавці вважають старими 30-річних українців — експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути