вівторок, 02 лютого 2016 10:33

Рік тому в ДТП загинув Андрій "Кузьма" Скрябін
7

Автор: Олександр Поляков
 

2 лютого 2015 року, близько 8.20 поблизу села Лозуватка Криворізького району на Дніпропетровщині в автомобільній аварії розбився на смерть лідер гурту "Скрябін" Андрій Кузьменко. Його позашляховик зіткнувся з молоковозом. Удар був такої сили, що молоковоз винесло в кювет, а автомобіль співака сильно постраждав. Від несумісних з життям травм 46-річний співак загинув на місці.

"Сталося зіткнення машини Toyota Sequoia та "Газ-53", що перевозив молоко. Це було зустрічне зіткнення. Орієнтовно посередині проїжджої частини" - повідомили в Державтоінспекції. Попередня причина ДТП - водій не справився з керуванням авто та перевищення швидкості. Пасажирка, яка їхала з Кузьмою, адміністратор гурту "Скрябін", була доставлена в міську лікарню № 2, а пасажирка молоковоза - в лікарню № 9. Водій молоковоза медичної допомоги не потребував.

Автор: sai.gov.ua
 

Трагедія сколихнула все українське суспільство. А колеги по шоу-бізнесу не могли повірити, що таке трапилось. Колега Андрія – продюсер Володимир Бебешко, з яким той працював кілька років взагалі відмовився від будь-яких коментарів.

"Він був людиною простої вдачі! Завжди енергійний та відкритий до нових творчих експериментів! Просто не віриться, що його нема!" - казав товариш Андрія, модельєр Олексій Залевський.

"Думала, що розірветься серце і стане легше. Лежала пластом днів 20" - розповідала в інтерв'ю журналу "Країна" мати Андрія Ольга Михайлівна. Два тижні перед аварією в мене в середині була порожнеча. Думала, що через війну. Потім відпустило. Того дня нічого не відчувала. Чоловік поїхав на станцію техобслуговування, я помила підлогу, хоча ніколи цього зранку не роблю. Приготувала собі каву, ввімкнула радіо. Анонси: "Загинув Андрій Скрябін". Думала, що розірветься серце і стане легше. То неможливо було винести. Прибіг сусід, жінка з майстерні. Такого жаху не побажала б найлютішому ворогу. Лежала пластом днів 20. Згодом навчила себе сидіти вертикально". Наприкінці грудня торік із чоловіком їхали до Львова біля Брюховецького цвинтаря. Кажу: "Віктор, дивися, скільки там гробівців. Давай купимо собі. Аби не мали мороки нас ховати. Відсунуть шухлядку і закриють. Готовим був лише один на 9 осіб" - згадувала мати.

Автор: Ярослав Тимчишин
  мати Андрія - Ольга Кузьменко
мати Андрія - Ольга Кузьменко

В четверг, 30 січня гурт "Скрябін" побував у Кременчуці із концертом, а його лідер Андрій Кузьменко розповів журналістам про патріотизм, яким він його бачив, обурювався, що в країні війна, яку називають Антитерористичною операцією, а політикам до того байдуже. Також заявив, що Президент Порошенко "дограється з війною".

"То давним-давно війна. Ті кудись стріляють, ці кудись стріляють. Гинуть мирні люди, ніхто ні в чому не рубається. За який хрєн, вибачте, стільки народу загинуло? Ні один з президентів України, ні один з депутатів, які просиджували штани і крали в нас бабки, ніхто з них і грама не зробив, щоби тої війни не було" - сказав Кузьма. "Вони, політики, не рахують мене за якусь небезпеку. Вони мене мають за таку саму моль, як і будь-яку іншу людину в Україні, яку можна розчавити. Вони живуть на інакшій планеті і кожен новий, який приходить до тої кормушки, в нього падає забрало на очі і перестає сображати - гребуть, гребуть і гребуть" - сказав Андрій за кілька днів до смерті.

Андрій Кузьменко народився в місті Новий Роздол на Львівщині. Мати — викладач музики, батько — інженер. У дитинстві мріяв стати водієм сміттєвоза. Вважав цю професію романтичною. Музикою почав займатися у першому класі.

"Вчитися грати на фортепіано мама ганяла гумовим тапком, — згадував. — У 10 років вперше почув пісню гурту "Бітлз" "Леді Мадонна". Був здивований, що така проста музика може так сильно вставляти. Зразу ж зіграв цю мелодію на піаніно, а тоді почав придумувати власні".

Автор: Назар Бійчук
 

1998-го створив гурт "Скрябін". Він став першим україномовним у жанрі альтернативної електроніки.

Історія життя Андрія надалі була тісно пов'язана з групою "Скрябін". 2000 року став ведучим власного хіт-параду "Гаряча сімка", який проіснував до 2002 року.

Приблизно з 2003 року Кузьменко працював ведучим програм "Шанс" і "Шиканемо" разом зі співачкою Наталею Могилевською. З того часу Андрій бере усі важелі керування проектом "Скрябін" на себе, починає творити зовсім іншу музику, ніж досі. Очевидними стали зміни у його поглядах та ідеях — це стає помітним у його словах на інтерв'ю.

 

2004 року під час Помаранчевої революції Кузьма агітував за Віктора Януковича: по контракту з "Інтером" Кузьменко був зобов'язаний брати участь у всіх акціях телеканалу. Через це мав багато звинувачень від колег та звичайних громадян. За словами Кузьми, провладні сили пригрозили йому тоді, що він матиме проблеми після виборів, якщо не підтримає Януковича. Водночас Віктор Ющенко для нього вже тоді був "абсолютно непозитивним героєм". Музикант назвав цей інцидент досвідом і травмою, після якої його вже "ніхто в житті не перекупить", і що він отримав тоді багато ворогів.

У 2006 році Кузьменко проявив себе як письменник після видання власної книги-автобіографії "Я, Побєда і Берлін", яка кілька разів перевидавалась.

2009 року створив гурт "Пающіє труси", допоміг здобути популярність гурту "Дзідзьо". Паралельно був ведучим гумористичної програми "Шоу без назви". Того року був членом журі літературної премії "Книга року Бі-Бі-Сі"

Наприкінці січня 2014 року записав пісню, присвячену подіям Євромайдану, зауваживши, що він підтримує людей на Майдані, але не опозицію.

У жовтні 2014-го запустив власне інтернет-радіо під назвою "S.R.A.K.A.— Своє Радіо Андрія КузьменкА", у якому, за його словами, грала музика, яку він слухав в машині.

Андрій допомагав воїнам і пораненим у зоні АТО. Цілий рік їздив в зону АТО до військових - надавав допомогу пораненим в київському госпіталі. За словами співака, такого роду візити до поранених та скалічених війною бійців української армії, змінили його назавжди. Напередодні смерті дав досить багато скандальних інтерв'ю з критикою влади.

"Думав, у 47 років знатиму відповіді на всі запитання. Але зараз не можу відповісти на 98 відсотків із них. Для чого люди гинуть? Для чого ця війна? Таких запитань мільйони, — казав музикант 30 січня під час прес-конференції перед концертом гурту в Запоріжжі. — Значить, є мутки, домовленості. Вони брешуть, бо порівняно з Януковичем, ситуація набагато гірша. За день до приїзду в Запоріжжя написав пісню "Сука-війна", яка стала останньою в його житті.

Ще більше додавало фатальності цій смерті останній кліп гурту "Скрябін", в якому його учасники тримають в руках розбиті дзеркала. Друзі співака та фанати гурту зазначають, що кліп "Дельфін" сприйняли дуже гостро.

 

Тривалий час в суспільстві побутувала думка, що смерть Кузьми не випадковість, а вбивство. Натомість, більшість експертів, друзів чи просто знайомих Андрія, говорили, що ця версія безглузда.

4 лютого львів'яни йшли довгим людським потоком попрощатись зі своїм кумиром. Відспівали Андрія 5 лютого в Преображенській церкві Львова й провели в останню путь під гучні оплески. Поховали музиканта в родинному склепі на кладовищі у Брюховичах. У Києві тисячі людей прощались зі "Скрябіном" звечора 3 лютого і до наступного дня. Під стелу на Майдані Незалежності кияни приносили лампадки, квіти та плакати.

9 лютого на офіційному каналі на офіційному каналі Youtube загиблого Андрія Кузьменка з'явилось декілька відеозаписів здійснених самим Андрієм напередодні трагічної загибелі у Дніпропетровській області. Відеозаписи датовані 1 лютого виклали в мережу колеги Кузьми. На відео Кузьма жорстко критикує стан доріг у Кривому Розі та Дніпропетровській області вцілому.

"Я показую вам, депутати і пане президенте нашу країну. То є траса Олександрія-Кривий Ріг. Дякую вам за то, шо спи@дили всі бабки. Не хочете на своїх мерсах і лєксусах сюда на сафарі протрясти свій жирний целюліт?".

20 травня у Київському палаці спорту в Києві і 21 червня на Арені Львів у Львові було проведено концерти пам'яті Скрябіна. Разом з музикантами гурту Скрябін виконували пісні Кузьменка Святослав Вакарчук, Руслана, Сашко Положинський, "ТІК", "Авіатор", Арсен Мірзоян, Тарас Тополя, Марія Бурмака, Світлана Лобода, Ірина Білик, Дзідзьо та інші. Вакарчук в пам'ять про Андрія переспівав його пісню "Мовчати". А Руслана з чоловіком написали пісню-присвяту.

У липні 2015-го на місці загибелі Кузьми встановлений меморіальний знак, а в жовтні у Луцьку був відкритий пам'ятник Андрію. У Волновасі з'явилась перша в Україні вулиця імені Кузьми Скрябіна

В Андрія Кузьменка залишилася дружина 47-річна художниця Світлана й донька 18-річна Марія-Барбара.

"На першому місці в мене сім'я, однозначно. Пояснюю тим баранам, які не розуміють, що так є", - розповідав в інтерв'ю журналу "Країна" в 2011 році Андрій. Тільки сім'я готова тебе прийняти після самих ганебних твоїх вчинків в самому ганебному твоєму стані. Все друге, що появляється після сім'ї, ті другі браки, вони зачастую направлені на твій фінансовий стан. І ні в якому разі не на твій обвисший живіт, ні на сивину у твоїх висках. Вона красить, але тільки Клуні. На другому - обов'язково робота. Якщо ти не заробиш на роботі, то подорожі будуть не дальше магазину на Виноградарі за пивом "Поділ". Всіх хануриків там знаю"

  Андрій з донькою та дружиною
Андрій з донькою та дружиною
Зараз ви читаєте новину «Рік тому в ДТП загинув Андрій "Кузьма" Скрябін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути