Ексклюзиви
вівторок, 29 квітня 2014 20:05

Референдум може спіткати "кримський сценарій " - експерт

Референдум може спіткати "кримський сценарій " - експерт
Фото:pravo-znaty.org.ua

В Україні необхідно провести Всеукраїнський референдум, який би додатково легалізував децентралізацію влади в регіонах. Однак найближчим часом зробити це буде практично неможливо.

Про це в коментарі Gazeta.ua розповів політолог Євген Золотарьов.

За словами експерта, відповідно до нинішнього законодавства в Україні неможливо провести місцеві референдуми. Також дуже ускладнена процедурна організація народного волевиявлення.

"Референдум додатково легалізував би процес децентралізації влади в Україні. Але є великі сумніви, що в умовах окупації Криму та контролю над Сходом з боку Росії цей референдум вдасться демократично провести. Ідея Соболєва організувати його 15 червня не зовсім правильна. З цим не варто поспішати. Панує думка, що відразу ж після проведення референдуму в Україні зникне питання про сепаратизм. Однак це далеко не так. Сепаратизм на Сході підігрівається ззовні, тому референдум ситуацію не стабілізує", - переконаний Золотарьов.

Питання федералізму на всеукраїнському голосуванні можна винести як один з варіантів децентралізації, зазначив політолог.

"Спочатку потрібно запитати у самих людей, чи хочуть вони децентралізацію. Таке уточнення може бути. Щодо мови, то краще зберігати статус-кво. Оскільки існують певні ризики. Будь-яка спроба підняти мовне питання приречена на конфронтацію в суспільстві. Питання мови також стосується децентралізації влади. І в територіальних громад має бути законодавчо і конституційно закріплене право приймати самостійно офіційну мову своєї громади", - резюмував експерт.

Нагадаємо, Всеукраїнський референдум орієнтовно може відбутися 15 червня цього року.

Як розповів в.о. лідера фракції Батьківщина Сергій Соболєв, про призначення такої дати йшлося на засіданні РНБО.

 

Зараз ви читаєте новину «Референдум може спіткати "кримський сценарій " - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути