середа, 21 вересня 2016 20:18

Путінську Росію чекає доля нацистської Німеччини - Тука

Путінську Росію чекає доля нацистської Німеччини - Тука
фото: Сергій Старостенко

У нинішніх соціально-економічних умовах на Росію чекають незворотні процеси. Таку думку в інтерв'ю журналу "Країна" висловив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб 52-річний Георгій Тука.

"Якщо нам вдасться втримати рівень запроваджених санкцій проти Росії рік-два або ще краще - домогтись їх збільшення, то економіка Росії не витримає. Вони вже самі про це щиро кажуть і не в змозі заперечити цього. Вони прожерли ресурс національного порятунку, як його назвали, й дожирають золото-валютні резерви. За їхніми ж оцінками, їм вистачить лише до лютого, не більше. За аналізами фахівців нафтового ринку, на 2017 рік прогнози невтішні - стрімкого підвищення цін на нафту не передбачається. І якщо все це економічне навантаження буде підтримуватись на належному рівні, то всередині Росії почнуться ті незворотні процеси, які я спостерігав у 90-х роках. Варто згадати дві чеченські війни, події в Татарстані, Калінінграді. Єльцину лед-ледь вдалось втримати Росію від розпаду", - каже він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Мені байдуже, чи буде Україна в ЄС" - Тука

На думку Туки, головна проблема Росії в імперських прагненнях та мисленні росіян.

"Швидких і миттєвих змін після можливого усунення Путіна не буде. Може, з'явиться ще більший неврівноважений ідіот, який вирішить використати ядерну зброю. Не вірю, що хтось швидко здатен повернути Росію до загальноцивілізованих світоглядів. Головна проблема - щира віра росіян, що вони великі. Я це відчував на початку 2000-х років. Спілкувався на різних форумах з росіянами і вже тоді відчував ці настрої. Ставив одне питання: "А в чому ваша велич?". "Мы самые большие" - відповідали. "Ну добре, а ще?" А більше і нічого. Жодної обєктивної відповіді не отримав. Їм притаманне відчуття, що вони великі і праві в усьому. Більше того, їм здається, що саме вони мусять впливати на правила світової гри", - розповідає заступник міністра.

На думки Георгія Туки, західні партнери України бояться розпаду Росії через можливість втрати контролю над ядерною зброєю.

"Прийдеться рахуватись з тим, що Росія - це величезна ядерна держава, і все людство буде наражатись на величезну небезпеку щодо контролю над нею. Ніколи не варто цього забувати. Наші західні та американські партнери не в захваті від можливості розвалу Росії на частини саме з тієї точки зору, що можливо втратиться контроль над ядерною зброєю", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "В Україні немає національної ідеї" - Тука

Тука вважає, що в разі усунення Путіна стосунки між Україною та Росією можуть поліпшитись, але тільки тоді, коли імперське мислення росіян зникне як явище.

"Це природній процес. Подивіться на нинішні стосунки між Росією Німеччиною, США і Японією. З плином часу біль від втрат і образ втрачається, але стосунки України з Росією набагато складніші. Причини війни - глибинні. Доки буде існувати Російська імперія з імперськими прагненнями, імперським мисленням, доти будемо мати постійно сусіда ворога, який свідомо чи підсвідомо прагнутиме поглинути Україну. Не обов'язково військовим шляхом. Економічним, політичним. Тому не вірю, що найближчим часом стосунки між нами зміняться. Проблема не Путіні. Персона може корегувати ті чи інші дії, але сама по собі радикально змінювати настрої багатомільйонного народу не в змозі", - зазначає Георгій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Вимагати повернення ядерного статусу - маячня" - Тука

За словами Туки, ситуація в нинішній Росії нагадує період Німеччини 1929-33 років.

"Є приклади в історії, коли саме персона своїми діями сприяла величезним тектонічним змінам. Гітлер, наприклад. Постать, що скористалась кризовою ситуацією в Німеччині, запропонувала німцям начебто прості та ясні шляхи подолання цієї кризи. Після Першої світової війни німецька "імперія" відчувала страшну образу як ляпас від світу - поразка у війні, втрата територій, заборона мати армію. Шалена економічна криза. Росія, яку отримав Путін, дуже нагадує тодішню Німеччину. На розсуд імперців, втрачені великі території, які вони вважають своїми - Україна, Білорусь, Казахстан. Тоді була теж шалена економічна криза. Знайшлась людина, яка, заграючи цими імперськими настроями свого народу, не знайшла нічого кращого, ніж запровадити ідеологію повернення до імперського мислення", - підкреслив він.

Повне інтерв'ю з Георгієм Тукою читайте в новому номері журнала "Країна" від 22 вересня 2016 року.

Зараз ви читаєте новину «Путінську Росію чекає доля нацистської Німеччини - Тука». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути