Ексклюзиви
вівторок, 01 грудня 2015 04:31

Путін звинувачує Туреччину в закупівлях нафти в ІД, Ердоган вимагає доказів

Путін звинувачує Туреччину в закупівлях нафти в ІД, Ердоган вимагає доказів
Фото: Reuters

Збиття російського бойового літака, який порушив турецький повітряний простір, пов'язане з тим, що Туреччина закуповує нафту в екстремістського угруповання "Ісламська держава", проти якого, як заявляє Росія, вона воює в Сирії.

Про це у понеділок заявив президент Росії Володимир Путін, пише "Радіо Свобода".

"Ми маємо всі підстави вважати, що рішення збити наш літак продиктоване бажанням забезпечити безпеку цих шляхів постачання нафти на територію Туреччини, до портів, звідки її завантажують у танкери", - сказав він.

Путін додав, що "Москва отримала додаткові дані", які нібито підтверджують "промислові масштаби" постачання нафти "у величезних кількостях" на територію Туреччини з сирійських родовищ, які нині контролюють угруповання "Ісламська держава" та "інші терористичні організації". Але що це за дані, він не уточнював.

Туреччина ж заперечує будь-які зв'язки з ІД і є частиною очолюваної США військової коаліції по боротьбі з вищезгаданим міжнародним угрупуванням.

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган готовий іти у відставку, якщо Путін доведе свої слова про те, що Туреччина дійсно закуповує нафту у терористів "Ісламської держави".

Про це пише ТАСС.

"Ми не настільки безчесні, щоб купувати нафту в терористів. Якщо буде доведено, що ми це робили, я покину своє крісло. Якщо є якісь докази, то нехай їх пред'являть, подивимося", - заявив турецький лідер.

Також зазначимо, що російський президент не захотів проводити зустріч із прем'єр-міністром Туреччини Ахметом Давутоглу в Парижі, незважаючи на його запрошення.

Раніше Давутоглу заявив, що вибачатися за збитий Су-24 немає причин.

"Захист нашого повітряного простору, сухопутного кордону - це не просто наше право, а й наш обов'язок. Ніхто не буде вибачатися за виконання свого обов'язку", - сказав Давутоглу.

Як відомо, вранці 24 листопада винищувач ВПС Туреччини F-16 збив російський Су-24, який порушив повітряний простір країни в районі кордону з Сирією і не реагував на попередження. Услід за цією подією Росія ввела економічні санкції проти Туреччини, заборонила великий список продовольчих продуктів турецького виробництва, скасувала всю військову співпрацю з країною і відновлює візовий режим.

Зараз ви читаєте новину «Путін звинувачує Туреччину в закупівлях нафти в ІД, Ердоган вимагає доказів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути