Ексклюзиви
понеділок, 17 жовтня 2016 11:24

Подорожчання горілки виявилося "політичним рішенням"

Подорожчання горілки виявилося "політичним рішенням"

Уряд готовий ввести нові мінімальні роздрібні ціни (МРЦ) на алкоголь у найближчі 10 днів. Ця звістка з'явилася після наради в Мінекономрозвитку.

Нова ціна півлітрової пляшки горілки становитиме близько 70 грн. Про таку МРЦ домовилися уряд і виробники алкоголю на нараді, яка пройшла в закритому режимі. Однак журналісти все-таки побували на заході. Видання ПІК у статті "П'яний" бюджет: після масових отруєнь уряд вирішив підзаробити на спиртному" повідомляє, що одностайності в питанні розміру "мінімалки" не спостерігалося.

На регіональних виробників, згідно з розрахунками яких МРЦ може становити трохи більше 50 грн., - а це значить, що цифри, які пропонує уряд, завищені, - великі гравці ринку й чиновники здійснювали тиск. Зокрема, погрожуючи перевірками з боку фіскальних і правоохоронних органів.

Уряд мотивує значне збільшення МРЦ необхідністю зростання бюджетних надходжень і боротьбою з контрафактом. Але в минулі роки підвищення "мінімалки" не збільшувало надходжень до бюджету. Що стосується контрафактної продукції - логічний ланцюжок "що дорожче горілка, то менше її підробляють", ні чиновники, ні "експерти" великих горілчаних компаній на нараді не доводили. Також супротивники перегляду МРЦ вважають, що чергове значне подорожчання горілки, навпаки, активізує фальсифікаторів. Висока ціна зробить легальний продукт недоступним для ще більшої частини населення, тому зросте попит на дешевий сурогат. Остання хвиля отруєнь підтверджує цю тезу.

Водночас саме дрібних виробників зараз намагаються зробити головними фальсифікаторами.

Спроби регіональних виробників довести безглуздість підвищення МРЦ для бюджету та боротьби з контрафактом припинила така заява замміністра Мінекономрозвитку Юлії Ковалів: "У нас є доручення прем'єр-міністра встановити ціни, тому це політичне рішення уряду".

ПІК зазначає, що "політичне рішення" більше нагадує змову з Кабміном великих виробників алкоголю: "Якщо хоча б за півроку дії нової "мінімалки" кількість фальсифікату в Україні не зменшиться, а люди продовжуватимуть труїтися "паленкою", кого звинувачуватиме Мінекономіки?"

Зараз ви читаєте новину «Подорожчання горілки виявилося "політичним рішенням"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути