Ексклюзиви
вівторок, 01 грудня 2015 08:00

Півмільйонне віче і перші "коктейлі" на Банковій (1 грудня)
26

Після кривавого розгону Майдану з самого ранку 1 грудня 2013 року в центр Києва почали сходитися люди. У руках тримають прапори, на одязі - жовто-блакитні стрічки.

 

Варто зазначити, що на мітинг вийшло близько півмільйона людей. Десятки тисяч українців приїхали з інших регіонів. Лише зі Львова до Києва прибуло майже 10 тисяч людей.

 

Наземний транспорт довозив людей до Володимирського собору і розвертався, не маючи можливості проїхати.

На платформі найближчої до парку Шевченка станції метро "Університет" аплодували пасажирам, які весь час прибували. На ескалаторах лунали вигуки: "Україна - це Європа!", "Зека геть!".

О 12:00 колона мітингувальників рушила з Михайлівської площі вулицею Володимирською до парку Шевченка. Звідти колоною під вигуки "Революція!" люди пішли через Бесарабську площу до Майдану Незалежності.

 

Коли "голова" колони вже була на Майдані Незалежності, а активісти вже встановили на каркасі ялинки прапор України, "хвіст" колони все ще не вийшов з парку Шевченка.

 

Силовики і комунальники поспіхом залишали Майдан Незалежності. Мітингувальники швидко розібрали огорожу по периметру площі та щити навколо встановленої там новорічної ялинки.

 

Лідери опозиції виступили перед майданівцями з машин зі звуковими підсилювачами. Вони оголосили про початок мирної забастовки.

"5 днів блокування парламенту - і буде нова більшість, потрібна для відставки. 5 днів з Майдану ні кроку... Наш план зрозумілий: це вже не мітинг, не акція. Це - революція", - сказав Луценко.

Перед мітингувальниками виступив Любомир Гузар. Він сказав, що хорошим бути мало, треба робити добро.

"Якщо хочете передати добру державу онукам, творіть. Тільки так можемо подолати зло", - сказав він.

Gazeta.ua зібрала для Вас ОБЛИЧЧЯ ЄВРОМАЙДАНУ

Близько 13:00 мітингувальники у балаклавах вибили вікна і двері в КМДА. Будівлю поступово зайняли майданівці.

 

Через півтори години представники "Свободи" і "Батьківщини" увійшли до Будинку профспілок, припинили трансляцію реклами на великому відеоекрані та заявили, що там буде розташовуватися штаб національного опору.

Близько 15-ї години чоловіки в балаклавах намагалися штурмувати Адміністрацію президента.

Вони почали розбирати бруківку, у хід пішли металічні ланцюги та "коктейлі Молотова". До місця зіткнення підтягуються люди з Майдану.

 

Проти стіни бійців Внутрішніх військ пішов бульдозер, який протестувальники пригнали з Майдану Незалежності, де техніку використовували для встановлення новорічної ялинки.

Між радикально налаштованими хлопцями та "беркутівцями" ставали люди, але розвести сторони не змогли. Заспокоїти розлючених людей прийшов Петро Порошенко. Його слова також були проігноровані.

 

Через деякий час наперед вевешників виходить "Беркут", який до того спостерігав за побиттям "зелених" курсантів. "Беркутівці" застосували світлошумові гранати і сльозогінний газ. Спецпризначенці вихоплювали з натовпу протестувальників, затягували поміж свої шеренги і жорстоко били.

"Беркут" відтіснив мітингувальників на Інститутську.

За даними Департаменту охорони здоров'я КМДА, за добу 1 грудня за невідкладною медичною допомогою звернулись 165 травмованих учасників акцій протесту. З них шпиталізовано 109 осіб.

Увечері 1 грудня колона з трьох сотень автомобілів Автомайдану поїхала до Януковича в Межигір'я, але шлях їм перекрили силовики.

 

На підступах до Майдану Незалежності та на Європейській площі починають з'являтися палатки, мітингувальники будують барикади. Облаштовуються медпункти.

 
Зараз ви читаєте новину «Півмільйонне віче і перші "коктейлі" на Банковій (1 грудня)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути