Ексклюзиви
субота, 22 листопада 2014 23:18

Петро Порошенко вшанував пам'ять жертв Голодомору навколішки
37

Фото: Ельдар Сарахман

У Києві вшанували пам'ять жертв Голодомору 1932-33-х років. Основні заходи відбулися біля Національного музею "Меморіал пам'яті жертв голодоморів в Україні" біля станції метро "Арсенальна". Захід мав розпочатися о 15-й годині, але через спізнення перших осіб держави, початок змістився на півгодини пізніше.

З самого ранку на вулиці Лаврській багато міліції. Працівники управління державної охорони кучкуються по двадцять чоловік у місцевому сквері. Таких груп кілька. Усі в цивільному. Майже всі однаковому чорному одязі. Біля дороги на вїзді у сквер ставлять по чотири металодетектори. Киян та гостей міста впускають о другій через три пункти пропуску. На центральному в'їзді до меморіалу – тільки за запрошенням та по списках.

 

"Ребята, не узнали? Я диктор, буду вести мероприятие" – охорона не пропускає на другому кпп відомого телеведучого Тімура Мірошниченка. Через годину правохоронці будують коридор від вулиці Лаврської до музею. Фотокореспондентам дозволяють знімати на алеї, поки не приїхали перші особи держави. Прибуває "Почесна варта", вишиковується в шеренгу. "Такого даже при Януковиче не было, – обурюється журналіст одного зі столичних каналів. Я не понимаю почему такие меры безопасности? Чего боится Порошенко? - не вгаває. Погрожує показати про це сюжет у вечірніх новинах.

Петро Порошенко спізнюється на півгодини. На центральному вході біля дороги разом з міністрами й депутатами запалюють свічки в лампадках. Поруч з президентом дружина Марина, позаду прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, міський голова Києва Віталій Кличко, експрезиденти України – Леонід Кучма, Леонід Кравчук. Всі йдуть центральною алеєю. Зупиняються біля скульптури дівчинки з колосками в руках. Президент з дружиною покладають горщики з колосками. Незважаючи на прохолоду Марина Порошенко одягнена легко. На руках елегантні шкіряні рукавички. Взута в літні туфлі. Обоє стають на коліна. Хрестяться опустивши голови. За мить підіймаються. З пресою не розмовляють, йдуть до музею. Яценюк та Кличко підходять другими. За ними Кравчук та Кучма.

"Не поняла, а де Ющенко? – здивовано вигукує жінка поруч. У натовпі шепочуться, шукають серед присутніх Віктора Ющенка. Його немає. Депутат Олег Ляшко прийшов останнім. В руках тримає чотири гвоздики і лампадку. "Та ні, - ігнорує пропозицію помічників покласти квіти біля скульптури. Чого саме тут ставити?" Проходять повз. "Привіт, Саня!" - вітається з начальником держохорони.

О 16:00 людей підпускають ближче до меморіалу. Вшанувати пам'ять померлих  прийшло близько трьох тисяч осіб.

Через сорок хвилин виступає Порошенко. Промова недовга. Коли згадує про війну на Сході, говорить емоційніше. За кілька хвилин оголошують хвилину мовчання. Люди запалюють свічки та лампадки. Через двадцять хвилин потроху розходяться.

 

Зараз ви читаєте новину «Петро Порошенко вшанував пам'ять жертв Голодомору навколішки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути