пʼятниця, 21 травня 2010 11:03

Павутина завтовшки як олівець може зупинити літак

 У киянина Сергія Михайліва, 29 років, удома живуть близько сотні павуків-птахоїдів. Два десятка дорослих членистоногих знаходяться кожен у своєму тераріумі. Домівкою їхнім дітям тимчасово є пластикові посудини.

— В одній посудині павуків разом краще не тримати — можуть пообідати одне одним. Хоча є види, які непогано уживаються парою. Але здебільшого зустріч самки і самця потрібна лише для продовження роду. А для того, щоби після спарювання самка не зжерла самця, її потрібно вчасно від нього відігнати.

Їдять павуки раз-двічі на тиждень: тарганів, цвіркунів, лабораторних мишей, щурів. Для них головне, аби жертва рухалася. Доведено, що вага їжі, яку павуки поглинають за рік, більша, аніж сукупна вага всіх людей на планеті.

— У мене тут і отруйні є. Від їхнього укусу може з"явитися сильна алергія. Аби не вкусили, потрібно дотримуватися правил безпеки. Передусім годувати лише з довгого пінцета і в гумових рукавицях.

Неотруйних павуків Сергій Михайлів іноді бере до рук. Але тільки тоді, коли ті в доброму гуморі.

— Це видно. Якщо в павука немає бажання гуляти, він підносить передні лапи, наче лякає. У кожного з них свої звички, темперамент. Одні спокійні, інші, навпаки, дуже агресивні. Деякі легко йдуть на руку за допомогою невеличкого підштовхування пензликом іззаду, інші навіть не ворушаться.

Павуки здатні розрізняти своїх та чужих.

— У мене на руках і в чужої людини поводитимуться по-різному. Коли тварина відчує небезпеку, відразу вкусить. Ні в якому разі не можна спиняти павука при несподіваній втечі. Краще зачекати, доки сам зупиниться, і акуратно його підібрати.

Рідні та знайомі ставляться до незвичного Сергієвого захоплення з розумінням.

— Найсміливіша моя донька. У неї навіть є свій маленький павучок, за яким вона сама доглядає.

Сергій купує членистоногих у зоомагазинах та через Інтернет. Найдешевший павук — тарантул коштує 50 грн. Деякі види можна придбати тільки за кордоном.

— Я багато читаю про павуків. Останнє, що мене здивувало, — це інформація про силу павутини. Уявіть, павутина, яка за довжиною дорівнює екватору земної кулі, важитиме всього 340 грамів. Але при тому буде надзвичайно пружна. Наприклад, нитка павутинного шовку завтовшки як олівець, за розрахунками вчених, здатна зупинити Боїнг-747, який летить на повній швидкості.

Найбільший павук у світі — терафоза Блонда, або птахоїд-голіаф. Розмах його лап може сягати 28 см. Найменший розмах у Patu digua — 0,37 мм.


Місце укусу припікають сірником

— Приблизно кожні 10 років відбувається масове розмноження каракуртів — найнебезпечніших павуків, які водяться в Україні. Після чого їх популяція знову приходить у норму. Востаннє такий спалах був 1990 року, — розказує Костянтин Євтушенко зі столичного Інституту зоології.
Смертельних випадків після укусів каракурта не зафіксували.
— Якщо він вас ужалив, найпростіше, що можна зробити, — запалити сірника та припекти місце укусу. При нагріванні отрута швидко розкладається і втрачає токсичні властивості. Павук не нападе, якщо його не тривожити.
Зараз ви читаєте новину «Павутина завтовшки як олівець може зупинити літак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути