Ексклюзиви
четвер, 11 грудня 2014 10:00

"Паперове" рейдерство: чим небезпечне для країни захоплення паперової фабрики в Житомирській області
5

Ось вже більше місяця Миропільська паперова фабрика – одне з найстаріших підприємств країни, яке знаходиться в Житомирській області, захоплене і утримується озброєними людьми, повідомляють "Экономические известия". Ще наприкінці жовтня група невідомих, частина з яких була в камуфляжах з шевронами добровольчого батальйону "Айдар", заблокувала доступ власника до свого майна.

Хроніка рейдерського захоплення починає свій відлік 13 жовтня 2014 року, коли невелика група мешканців смт. Миропіль, серед яких знаходилися колишні працівники паперової фабрики, разом з представниками "самооборони" провели "віче". Після зборів група людей перелізла через огорожу, за допомогою погроз і зброї відтіснила нечисленну охорону і зайняла офісні приміщення підприємства. Буквально протягом тижня ці люди завершили повне захоплення підприємства, разом з усіма приміщеннями та документацією.

Внаслідок погроз, головний інженер фабрики змушений був залишити її територію. А вже з 26 жовтня, як повідомляють працівники підприємства, на території знаходяться люди у камуфляжній формі з шевронами батальйону "Айдар". Також очевидці спостерігали переміщення по території підприємства автомобіля з символікою батальйону "Айдар".

Як у цій ситуації діяли законні власники підприємства? Так, як і годиться в нормальному цивілізованому державі. Буквально відразу ж, після першого випадку незаконного втручання в роботу підприємства, вони заявили про факт злочину в МВС, прокуратуру, СБУ. Але у відповідь – тиша і бездіяльність. По суті, правоохоронні органи не вжили жодних заходів, щоб захистити право приватної власності.

Ситуацію погіршує той факт, що рейдери налагодили нелегальне виробництво і збут продукції. Тобто в невеликому населеному пункті, де кожен знає один одного в обличчя, група невідомих осіб захопила фабрику, продає товар за готівкові кошти і ніхто з представників влади на рейдерство і свавілля не реагує. І це незважаючи на численні звернення власників фабрики!

Фактично, зараз в Житомирській області організована така ж схема "роботи" підприємства, як і на окупованих територіях в Донецькій і Луганській області, де правий той, у кого є зброя.

До яких наслідків це може призвести?

Законні власники підприємства, засновники компанії "Харківський картон", коментуючи ситуацію, яка склалася навколо фабрики, відзначають: дії рейдерів фактично зірвали процес залучення до діяльності фабрики іноземних інвесторів, а жителі смт. Миропіль та прилеглих населених пунктів можуть позбутися єдиної можливості працевлаштуватися. Також діяльність загарбників може нанести шкоду екології регіону, оскільки не проводиться своєчасне обслуговування очисних споруд фабрики.

Не зважаючи на всі ризики і загрозливі наслідки, ні регіональна влада, ні представники правоохоронних органів досі ніяк не відреагували на незаконні дії рейдерів. Не хочеться вірити, що місцева влада за допомогою легендарного батальйону "Айдар" кришує чийсь інтерес.

Особливо насторожує те, що навіть після парламентських виборів і формування нового українського уряду, влада продовжує "не помічати" ситуацію на фабриці. А це загрожує скочуванням країни в хаос нового незаконного перерозподілу майна в країні. Здавалося б, Україна – асоційований член ЄС, країна, яка перебуває в стані війни з Росією, повинна робити все, щоб забезпечити стабільний розвиток економіки, а ми натомість стоїмо на порозі повернення "рейдерських схем лихих 90-х".

Якщо українська влада і правоохоронні органи і далі будуть ігнорувати факт захоплення Миропільської паперової фабрики, це може привести до появи нових вогнищ рейдерства по всій країні. Можна буде забути про іноземних інвесторів, створення робочих місць, зростання економіки і збільшення доходів населення. Україна втратить останній шанс стати сучасною розвиненою європейською країною.

І якщо хтось думає, що один випадок незаконного захоплення майна не здатний вплинути на ситуацію в країні, то він помиляється. Давайте згадаємо Врадіївку. Свого часу влада говорили, що ситуація в цьому місті "під контролем". І тільки зараз ми розуміємо, що це було не так. "Врадіївський випадок" підпалив гніт, який дуже швидко переріс у вибух народного гніву. Не хотілося б, щоб Миропіль став новою "Врадіївкою", після якої в країні почнеться незаконний переділ майна.

Зараз ви читаєте новину «"Паперове" рейдерство: чим небезпечне для країни захоплення паперової фабрики в Житомирській області». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути