середа, 25 листопада 2015 18:06

"Окупаційна влада Криму не може впоратись із труднощами" - член Меджлісу

"Окупаційна влада Криму не може впоратись із труднощами" - член Меджлісу
Фото: Facebook

- Те, що зараз відбувається в Криму - це хаос, - говорить 41-річний член Меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв. До 30 листопада не працюють школи, і я думаю, ці канікули будуть продовжувати. Крім того, від електрики залежить транспорт. Не працюють тролейбуси, обмежено пересування автотранспорту, бо автозаправки теж потребують електрики. Виникають проблеми з постачанням води. Деякі населені пункти за добу отримують електроенергію на дві години. Є перебої з продуктами харчування, так як пекарням потрібно електрика для приготування продукту. Ми бачимо, що за великим рахунком, окупаційна влада не може впоратись із труднощами.

-Як реагує на проблему російська влада?
Ми бачимо неадекватні дії російської влади. Йде пересування солдатів і військової техніки до кордону Криму з материковою Україною. Також посилилися репресії проти кримських татар. Сьогодні приходили в будинок до моїх батьків і цікавилися мною. На допит запросили мою рідну сестру. Також повідомляють, що ходять по багатьох домівках. Я так розумію, це моральний вплив і залякування кримських татар. Не знаю, звичайно, яке відношення я маю до вибухів, але ми бачимо саме такі дії.

-Яка позиція зараз у кримських татар з відновлення подачі електрики на півострів?
Із самого початку кримські татари та активісти, які ініціювали блокаду, казали, що електрика - це теж товар. І якщо ми говоримо про повну блокаду, то не потрібно передавати на півострів і електроенергію. Але справа в тому, що подача електроенергії пов'язана з безпекою країни, а тому це питання повинна вирішувати Рада національної безпеки і оборони (РНБО). Найближчим часом буде постанова Кабінету міністрів України про припинення надходження на півострів ряду продуктів, за винятком електроенергії. Відносно неї буде підніматися окреме питання, яке вирішать на рівні РНБО. Однак це рішення буде прийматися у погодженні з лідерами кримськотатарського національного руху.

-Кримська татари згодні на відновлення подачі світла в Крим?
Кримські татари на півострові підтримують блокаду, тому що вони бачать якісь дії по деокупації з боку України.
Зараз відновлюють одну опору в напрямку Каховки, і по ній електроенергію буде подано протягом двох-чотирьох днів. Однак ця опора може менше всього подавати електрики на півострів.
Люди ж, які здійснюють блокаду - це громадянське суспільство, а не армія або організоване угрупування. У одних одна думка, у інших - інша. Однак вони об'єдналися навколо того, що на сьогоднішній день утримання Криму має бути нестерпним для окупанта.
З іншого боку є питання безпеки держави. І тут потрібно вести роз'яснювальну роботу. Якщо сьогодні експерти дадуть чітку оцінку всіх дій, пов'язаних з безпекою країни, люди зрозуміють. Тому зараз в першу чергу нам потрібна зважена експертна оцінка ситуації і доведення до учасників акції всіх загроз і перспектив їх дій.

Зараз ви читаєте новину «"Окупаційна влада Криму не може впоратись із труднощами" - член Меджлісу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути