Ексклюзиви
вівторок, 01 вересня 2015 17:39

ОБСЄ розповіла свою версію вчорашньої бійні під Радою

ОБСЄ розповіла свою версію вчорашньої бійні під Радою
Фото: rian.com.ua

Спеціальна моніторингова місія (СММ) ОБСЄ спостерігала за подіями біля Верховної Ради 31 серпня, починаючи з мирної акції і закінчуючи заворушеннями.

За результатами спостережень був випущений звіт організації.

"31 серпня з 09.00 СММ спостерігала протести біля будівлі Верховної Ради в Києві. Близько 3000 людей (чоловіків і жінок різного віку) з прапорами "Свободи", Радикальної партії і "Укропу" протестували проти змін до Конституції, голосування щодо яких відбувалось у парламенті. Спочатку захід мав мирний характер і був впорядкованим, без будь-яких заворушень", - йдеться у звіті.

У документі наголошується, що в першій і другій половині дня 31 серпня "будівля охоронялося щільним кільцем спецпризначенців охорони громадського порядку (приблизно 1000 людей), а також Нацгвардії (близько 1000 людей) в захисному спорядженні".

"Колишні народні депутати і діючі лідери "Свободи" і Радикальної партії стояли у натовпі протестувальників", - констатують спостерігачі спецмісії.

Близько 13.00 протестувальників схвилювала новина про ухвалення змін до Конституції. "Вони почали палити шини і дерево біля головного входу в будівлю, а також почалися сутички (словесні і фізичні з використанням палиць) з правоохоронцями, що утворили кордон біля будівлі в повному захисному спорядженні. Правоохоронці утримували захист від протестувальників за допомогою гумових кийків і щитів. Щонайменше 50 мітингувальників в перших рядах взяли участь у зіткненнях з правоохоронцями. Деякі з них були озброєні ланцюгами, а деякі, в тому числі і жінки, - кийками", - підкреслюється в звіті СММ.

Крім того, спостерігачі бачили близько 20 протестувальників (чоловіків і жінок) із закритими обличчями, деякі з них - у балаклавах. 150 протестувальників були в камуфляжі, серед них - з нашивками "Легіону Свободи", "Донбасу", "Правого сектора", батальйонів "Торнадо" і "Січ".

"СММ бачила контейнери зі сльозогінним газом, які кидали і правоохоронці, і протестувальники з задніх рядів, викликаючи невеликі вибухи. За кільцем правоохоронців перебували журналісти, які знімали протест", - наголошується в звіті.

О 13.45 спостерігачі почули дуже гучний вибух, за своїми оцінками, від гранати. Після вибуху СММ бачила поранених правоохоронців з сильними кровотечами і кілька протестуючих з менш серйозними пораненнями. СММ бачила машини "швидкої допомоги", які приїжджали на місце події за кордоном правоохоронців і, щонайменше, 8 правоохоронців, яких несли до "швидких".

"Події розвивалися хаотично", - констатують в СММ ОБСЄ.

Зараз ви читаєте новину «ОБСЄ розповіла свою версію вчорашньої бійні під Радою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути