Ексклюзиви
субота, 01 серпня 2015 12:59

Обличчя янгола матиме риси Юрія Вербицького

Пам'ятник Герою Небесної сотні Юрій Вербицькому робить вінницький скульптор Микола Крижанівський. Працює другий місяць, має закінчити до 24 серпня. Тоді пам'ятник відкриють у селі Гнідин Бориспільського району на Київщині. 

 

Погодилися на пропозицію одразу?

- Ця тема болюча для мене. Був на Майдані, бачив убитих і поранених. Ще тоді думав, як це можна увіковічити. Мав кілька ідей щодо пам'ятника Вербицькому. Спочатку думав на передньому плані вирізати людину-воїна, а за ним - шини і барикади. Та цей проект вийшов переобтяжений деталями. Вони перетворювали його на звичайну скульптуру, яких багато. Вирішив: має бути лаконічним. Це символ боротьби і святість людського духу. Найкраще підійшов образ янгола з перебитим крилом. Це людина-воїн. Над головою матиме німб, який нагадуватиме шолом.

Обличчя янгола матиме риси Вербицького?

- Внизу буде напис "Юрію Вербицькому та учасникам АТО". Янгол є узагальнюючим образом. Хоча якісь риси Вербицького все-таки матиме: його бороду і прямий ніс. Пам'ятник - 5 метрів заввишки, його вага - близько 10 тон.

З якого каменя вирізаєте скульптуру?

- Використовую білий піщаник із родовищ міста Ямпіль на Вінниччині. Власник кар'єру, коли дізнався, для чого потрібен камінь, зробив 50-відсоткову знижку. Віддав за 15 тисяч гривень.

Працюєте щодня?

- Коли була спека, працював з 5.00 до 9.00 ранку і з 17.00 до сутінків. Вдень не міг. Камінь має вкраплення кварцу, які відзеркалюють світло. Розгледіти нічого не виходило. Зараз спека спала, беруся за роботу о 9 ранку. Працюю не менше 12 годин.

50-річного Юрія Вербицького торік знайшли закатованим у лісі біля Гнідина. Його та активіста, нині народного депутата Ігоря Луценка, викрали з лікарні. Били, катували. Луценка викинули в лісі, він зміг дістатися міста. Вербицький - замерз на смерть, за результатами розтину. Він став однією з перших жертв Євромайдану.

Кошти на пам'ятник Юрієві Вербицькому можна перерахувати за реквізитами:

Благодійний фонд "Альта"

код ЄДРПОУ 24216443

розрахунковий рахунок 2600830015591

філія ГУ ПО АТ Ощадбанк м. Київ

МФО 322669

з припискою "на будівництво пам'ятника Юрію Вербицькому в с. Гнідин".

Також можна внести на картку Приватбанку: 4149 4978 2870 7911.

Зараз ви читаєте новину «Обличчя янгола матиме риси Юрія Вербицького». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути