Ексклюзиви
пʼятниця, 03 січня 2014 14:02

Новорічний Євромайдан очима фотожурналістки із Миргорода
29

Противники Євромайдану говорять, що на ньому купи сміття, все навколо загадили і живуть там люди, схожі на бомжів. То ж яким його бачать пересічні громадяни. Про це розмова із журналісткою молодіжного видання з Миргорода, що на Полтавщині, Альбіною Бехтер.

- Чим запам'ятався Майдан?

- Я була на Євромайдані 31 грудня і провела там Новорічну ніч. Скажу, ситуація на ньому, в порівнянні з тим, що звикли бачити по телевізору, дещо змінилася. Мітингувальників та учасників стало значно менше. Деякі поїхали додому після довгого часу перебування на ньому, а інші не захотіли стояти за свободу України безкоштовно. Подейкують, частина майданівців отримувала плату за перебування на ньому. Але наскільки це правда – встановити не вдалося. Походивши по Майдану, я була вражена побаченим. Сморід від диму багать та кухонь та багато людей.  Всі заморені, вимучені, але із якоюсь непохитною вірою у те, що зможуть відстояти, зберегти Україну.

- Чи спілкувалася із людьми?

- І не раз. Киянин Андрій Харченко розповів, що на майдані буває кожен день. І новий рік також вирішив зустріти на майдані у колі своїх однодумців. Чоловік пояснив, що виступає не лише за євро інтеграцію, а й проти безпрєдєла теперішньої влади. А Катерина Власик із Херсона розповіла, що на Майдані люди із різних регіонів України і різних віросповідань. Але всі прагнуть одного – не дати втягнути Україну у , як вона висловилася, мутний союз, бо тоді всі мрії про життя у цивілізованій країні кануть у лету. Ще я була здивована, зустрівши свого земляка, у якого був прапор із написом "Миргород". Він виявився представником партії "Удар". Кажуть, в районі Євромайдану входи та виходи метро перекриті. Так. Вони завалені дошками, різними ящиками, кусками колод. Я бачила в різних кінцях майдану барикади. Зроблені із підручних матеріалів. Там і лотки з-під хліба, і старі покришки, і куски дошок. Майданівці для проходу закрили вулиці Софіївську, Маложитомирську, Михайлівську.

- А як організовано саме життя на Євромайдані?

- Я багато фотографувала. Фотографувала усе, що видавалося цікавим. На майдані потурбувалися про безпеку громадян. П'яних, якихось неадекватних людей на територію майдану не пропускали. Дещо не пособі було від черг за вечерею чи сніданком, за гарячими напоями. Деякі кияни приносили одяг та продукти харчування для євромайданівців. Частково харчування організували приватні підприємці Києва, котрі мають свої мережі ресторанів чи кафе. Спробувала кашу із м'ясом. Вона виявилася надзвичайно смачною. Постійно давали гарячий чай із дольками лимону, щоб люди могли зігрітися. Сміття, так як посуд одноразовий, вивозять постійно. Та все ж багато тарілок та стаканів можна було бачити на бордюрах та тротуарах.

- Як святкувала Новий рік?

- Багато гуляла. Ближче до півночі звернулися зі сцени до беркутівців Віталій та Володимир Клички з проханням не виконувати злочинні накази та не бити і не розганяти мирних жителів. Зірки естради Руслана Лижичко, Анжеліка Рудницька, а також гурти "Танок на майдані Конго", "Скай" зустрічали Новий Рік разом із майданом, зі сцени розважаючи людей запальними піснями, поезією та танцями.

Зараз ви читаєте новину «Новорічний Євромайдан очима фотожурналістки із Миргорода». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути