Ексклюзиви
четвер, 25 червня 2015 18:00

Невидима війна: 100 тисяч українців вбиті монополістами

 

Не секрет, що питання державних закупівель – одна з найбільш болючих точок України. Абсолютна монополія на ринку гемодіалізу – життєво необхідної процедури для хворих на хронічну ниркову недостатність (ХНН) – за роки незалежності забрала життя близько 100 тисяч людей. Скільки ще українців під загрозою – питання часу.

Так, дві компанії-монополіста захопили і поділили між собою "ринок" гемодіалізу України, і ось як вже більше 20 років диктують державі свої ціни, завищені на 200-300%, і "новачків" на ринок не пускають, повідомляють "Наші гроші".

Дивним чином протягом усього періоду незалежності нашої країни тендери на продаж витратних матеріалів для гемодіалізу виграють дві групи осіб: "Гамбро", яку пов'язують з Леонідом Файнблатом і "Фрезеніус" під керівництвом Володимира Подвірного та Сергія Сумина.

Оскільки гемодіаліз проводиться виключно за рахунок коштів з держбюджету (процедура дуже дорога), ясна річ, на всіх бюджетних грошей не вистачає. Так, щорічно в невидимій черзі на надання процедури помирає близько 5 тис. українців. Не варто повторювати – якби ціни на гемодіаліз не були завищені на 200-300%, цих смертей не було б.

Кількість хворих визначає бюджет України, а не навпаки

За допомогою процедури гемодіалізу – "штучної нирки" з крові видаляються продукти метаболізму, відновлюється водний та електролітний баланс організму. Необхідність постійного проходження процедури (3 рази на тиждень по 4-5 годин) буквально прив'язує хворих до відділення гемодіалізу, так як здійснюється процедура виключно в спеціально обладнаних стаціонарах. Крім того, хворим з маленьких міст і сіл доводиться їздити в обласні та районні центри, тричі на тиждень.

Процедура гемодіалізу оплачується виключно за рахунок бюджетних коштів, на неї виділяється фіксований бюджет. Раніше на таких хворих з держбюджету виділялося щорічно близько півмільярда гривень, а в 2015 році у зв'язку зі зростанням курсу валют тільки за перші півроку 2015 було виділено майже мільярд. Звичайна арифметика: чим менше ціна, тим більше людей може розраховувати на життєво необхідну процедуру.

Гемодіалізні монополісти можуть бути причетні до смерті понад 100 тисяч українців

Щорічно від нестачі бюджетних коштів на закупівлю витратних матеріалів для проведення процедур гемодіалізу вмирає, як мінімум, 5 тисяч осіб з хронічною нирковою недостатністю. Скільки сьогодні залишається під загрозою – можна тільки здогадуватися.

"Точно відомо, що недоотримують допомогу близько 5 тисяч людей. Проте це дуже занижені дані. Адже при нирковій недостатності, діагнози смерті їм ставлять інші, і часто дуже різні. Адже ця хвороба тягне за собою багато інших. Так що зробити чіткі розрахунки, на жаль, неможливо", – пояснює лікар-нефролог на умовах анонімності.

Тендери ціною життя

В Україні вартість одного сеансу гемодіалізу коливається від 900 до майже 2000 грн, що показано в інфографіці*. Звідки така різниця, адже процедури практично ідентичні?

Результати тендерів показують, що ринок монополізований і ділиться навпіл між двома фірмами, які займаються поставками витратного матеріалу для гемодіалізу. Як повідомляють "Наші гроші", перша група "Гамбро" і Леонід Файнблат: виводить на торги не пов'язані один з одним за документами фірми, які можуть брати участь у державних тендерах на рівних підставах. І розігрують успішні тендери виключно між собою. Так, згідно даних ресурсу Вісник державних закупівель, тільки за останнє півріччя група уклала договорів на суму 464,4 млн грн.

А група "Фрезеніус" на чолі з Володимиром Подвірним і Сергієм Суміним, за даними цього ж видання, за цей же період заробила 353,5 млн грн.

Цікаво, чи отримали ці компанії хоч один запит від Антимонопольного комітету?

Нефрологи – співучасники

Регіональні лікарі-нефрологи, які для хворих прирівнюються до Бога, давно спрацювалися з компаніями-монополістами. І допомагають їм, як можуть: залякують пацієнтів неякісними препаратами, старими апаратами, навіть мітинги з плакатами під копірку влаштовують – це особливо модно зараз. При цьому не секрет, що за таку співпрацю лікарі отримують відкати.

Так, судячи з цін в регіоні, які представлені в інфографіці, досить непогано почуває себе головний лікар-нефролог Волинській області – Віктор Васильович Дорецький, так як ціна в цьому регіоні одна з найвищих: 1917,45 грн за сеанс, Закарпатській області – Василь Васильович Стрижак, де ціна за один сеанс дешевше всього на кілька гривень – 1912,09 грн, Сумській – Віктор Ілліч Кригін, де сеанс обходиться в 1880,77 грн.

Все той же Вісник державних закупівель повідомляє, що не соромиться купувати набори для гемодіалізу у Фрезеніусу за ціною на 30% більше, ніж купує місто Київ, і головний нефролог країни – Микола Олексійович Колесник. Який, до того ж є членом-кореспондентом НАМН України, Заслуженим діячем науки і техніки України, Лауреатом Державної премії України в галузі науки і техніки.

Що цікаво, як тільки в регіон заходить нова компанія, ціна на процедуру відразу ж знижується. Наприклад, порівняємо 1249,09 грн за сеанс від Фрезеніусу в Дніпропетровській області, куди зайшла нова компанія BBraun, і 1880,77 грн в Сумській, де Фрезеніус монополіст. Або давайте розглянемо ситуацію у Львівській:

Враховуючи кількість необхідних процедур (3 на тиждень), різниця в ціні колосальна.

Незважаючи на те, що ринок зацементувався вже давно, час від часу в регіонах спалахує війна за переділ території. Але, найчастіше, тільки між цими двома групами. Так як бачимо з інфографіки, на сьогодні під контролем Фрезеніусу знаходиться Сумська, Одеська, Луганська, Чернівецька, Кіровоградська, Львівська та Харківська області. Також група контролює половину Дніпропетровської, Черкаської, Запорізької та Київської областей. Решта підконтрольні групі Гамбро. І в тих регіонах, де представлені 2 компанії, ціни істотно нижче. Наприклад, у Київській області ціна Фрезеніусу – 1587,08 грн і 1007,4 грн за BBraun.

Не дивлячись на те, що в регіони починають приходити нові фірми, монополісти жорстко тримають оборону. Однак, ціна розрахунку занадто висока: десятки мільйонів з держбюджету і, що найстрашніше, людські життя. Скільки ще монополісти повинні вбити хворих на ХНН, щоб влада звернула на це увагу?

Що ж, Антимонопольний комітет, слово за вами. Та й думку правоохоронних органів хотілося б почути. Зі свого боку – обіцяємо уважно стежити за ситуацією.

* Згідно з даними ресурсу Вісник державних закупівель https://tender.me.gov.ua за період 1.01.2015-15.06.2015 і за даними закладів охорони здоров'я

Зараз ви читаєте новину «Невидима війна: 100 тисяч українців вбиті монополістами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути