понеділок, 21 жовтня 2013 12:04

На святі сиру в Києві зробили 145-кілограмове канапе
8

Фото: Фото: Лілія Кушніренко

19-20 жовтня в Києві на території виставкового центру "Україна" відсвяткували Перше національне свято сиру. У суботу киянам презентували 140-кілограмовий сирник, а в неділю – сирну паличку довжиною в 250 сантиметрів та 145 кілограмове сирне канапе. Загалом протягом вихідних на святі відбувались різноманітні майстер-класи, ярмарки майстрів, дегустації різних видів сирів, конкурси та розваги. Функціонував міні-зоопарк фермерських тварин.

Львів'янка Ганна Тенне вирізає з головки сиру Львівський оперний театр імені Соломії Крушельницької.

"Найвідоміші пам'ятки українських міст в мініатюрі вирізатимемо з сиру та розмістимо на кількаметровій карті України. Будуть тут і ялтинське Ластівчине гніздо, і Львівський оперний театр імені С. Крушельницької, і Києво-Печерська Лавра, і фонтан "Дзеркальний струмінь", що у Харкові та навіть Хортиця. Сир — це особливий матеріал. Я півтори місяці витратила, щоб адаптувати техніку до українського сиру. Тримаю її у секреті. Проте можу сказати, що сир постійно змінюється. Він виділяє жир, сохне, плавиться, деформується. Працювати потрібно обережно, сильно не тиснути різцем, бо може з'явитися тріщина, потім вона розсохнеться і багатогодинна робота зведеться нанівець."

Коли всі пам'ятки готові, їх викладають на карті та ставлять поблизу сцени. Люди починають фотографуватися поруч  з ними. Сирну карту з її шістьма мініатюрами внесли до книги рекордів України.

Поблизу 145-клограмового сирного канапе фотографується 19-річна Анна Кушель з хлопцем Костею.

"Оце бутербродище!  - каже хлопець. – Півгуртожитку можна нагодувати."На приготування канапе майстри витратили 125 хлібин та 55 кілограмів сиру та кілька годин роботи. Це 7-метрове канапе увійшло до книгу рекордів України в категорії "кулінарія, розміри".

Також на святі відбувся показ капсульної колекції капелюшків на сирну тематику. Демонстрували "сирні" капелюшки діти українських знаменитостей -  Злата Фреймут, Аня Борисюк, Лоліта Бадоєва, Маша Горянська, Арсеній Верес.

"Не вперше беремо участь у модних показах, - кажуть після показу Аня Борисик та Маша Горянська. – Проте капелюшки демонстрували вперше."

Діти кілька хвилин спілкуються з журналістами.

"Я  мрію стати співачкою, - каже Аня. – Ходжу у музичну школу."

"Я люблю малювати", - каже Маша.

Після показу, доки на сцені тривала концертна програма,  львівські кулінари презентували сирну паличку довжиною 2,5 метри.

"Чесно кажучи ніколи взагалі сирних паличок не їла. Сьогодні спробувала, розпитала у дівчат рецепт. Тепер вдома приготую. Звісно, не двометрову, трохи меншу, – сміється пенсіонерка Лідія Захарчук. – Узагалі за сьогодні вже кілька десятків видів сиру напробувалася. Їла навіть із пліснявою та козиний. Я не зовсім розуміюсь на сирах, та сьогодні відвідала майстре-клас. Подавали там сири з фруктами, овочами. Були цікав поєднання. Навіть не знала що сир можна їсти з динею."

В Києві свято цьогоріч започаткувала Асоціація виробників молока України спільно з соціальним проектом "Я люблю молоко".

"Нам дуже приємно, що на свято приходили цілими сім'ями, - каже координатор проекту "Я люблю молоко" Діана Дикун. – Адже молоко та молочні продукти — обов'язкова складова здорового харчування та здорового способу життя. Даний захід присвячений популяризації культури споживання твердих сирів, як незамінного продукту на святковому та будньому столі українців."

Зараз ви читаєте новину «На святі сиру в Києві зробили 145-кілограмове канапе». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути