Ексклюзиви
неділя, 23 лютого 2014 23:25

На похорон викладача Богдана Сольчаника із Львівщини прийшло 8 тисяч людей
10

Фото: Ольга Швед

23 лютого у місті Старий Самбір, що за 110 кілометрів від Львова, поховали 29-річного Богдана Сольчаника. 20 лютого його вбив снайпер пострілом в шию на київському Євромайдані.

Напередодні із загиблим прощалися у Львівському Гарнізонному храмі Петра і Павла у Львові. Відкриту труну несуть побратими покійного у камуфляжному одязі. 8-тисячний натовп вигукує "Герої не вмирають!" та "Смерть ворогам!".

Богдан Сольчаник закінчив історичний факультет Львівського національного університету ім. Франка. Отримав ступінь магістра з соціології та культурології цього університету. Був кількаразовим стипендіатом Міністерства освіти Республіки Польщі. Останні роки Богдан викладав нову та новітню історію в Українському Католицькому Університеті у Львові. Богдан Сольчаник не встиг захистити докторську дисертацію "Виборчі практики в малому західноукраїнському місті 1965-2006 роки".

"Докторську дисертацію Богдана ми видамо, і вона побачить світ. За дозволом батьків, витрати на встановлення пам'ятники католицький університет візьме на себе. І ми запровадимо для найстаранніших студентів нашого навчального закладу стипендію імені Богдана Сольчаника", - звертається до громади протеєрей, духівник Українського Католицького Університету Тарас Когут.

Богдан Сольчаник із самого початку був присутній на столичному Майдані.

"Третій раз поїхав на Майдан 20 лютого, приїхав туди в шостій ранку. Був беззбройним, мав при собі лише знайдений щит. Почув, що активісти взяли Жовтневий палац, побіг туди на передову. Там якраз була атака, стріляв снайпер. Хлопець, з яким він біг, відскочив убік, а йому куля влучила в шию, в сонну артерію. Через кілька годин нам подзвонили і сказали забрати тіло", - каже двоюрідна сестра загиблого Віра Гой.

Витрати на транспортування тіл загиблих майданцівців із Львівщини взяла на себе Львівська міська рада. Організовували із Львова до Старого Самбора чотири безкоштовні автобуси.

"Я знаю Богдана більше 14 років. Він ще школярем мене вразив – на круглому столі для молоді він встав і каже: треба аби у вчителя був такий авторитет, як і в священика, щоб його так само із пошаною слухали. Він того добився, він вчитель, науковець від Бога. Ще в школі прославив наш край тим, що здобув перше місце на всеукраїнській олімпіаді з історії. Коли його тіло везли зі Львова, вночі люди виходили із свічками на трасу, утворили живий скорботний ланцюг з Львова до Самбора", - каже місцевий священик Михайло Николин.

Прощання після літургії триває майже три години, черга до церкви сягає півкілометра. Близько шостої вечора Богдана Сольчаника поховали на місцевому кладовищі у Старому Самборі. На могилу поклали близько тисячі букетів живих квітів.

Зараз ви читаєте новину «На похорон викладача Богдана Сольчаника із Львівщини прийшло 8 тисяч людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути