Ексклюзиви
четвер, 02 жовтня 2014 18:38

Між Майданом і готелем "Україна" може з'явитися Алея Небесної сотні

Між Майданом і готелем "Україна" може з'явитися Алея Небесної сотні
Фото: argumentua.com

Громадські обговорення з перейменування 26 вулиць і площ у столиці розпочала сьогодні Київська міськдержадміністрація. Обговорення триватимуть два місяці. Висловити свою думку зможе кожен житель Києва, йдеться у повідомленні КМДА. Це вулиці і площі, які зараз названі на честь радянських діячів. В цьому списку є кілька спірних моментів, вважає києвознавець Григорій Мельничук.

"Є спірні моменти - це ті, які не мають жодної прив'язки до чогось. Наприклад, для Павла Чубинського можна знайти більш почесну вулицю, а не десь на закутках на Дарниці, яка нині носить назву Надії Крупської. Чубинський - все ж автор гімну. І якщо вже говорити про нього, то він взагалі похований у Борисполі. Також не ясно, чому в списку є площа Фрунзе, а немає вулиці Фрунзе. Це і персонаж той самий, і варто було б повернути історичну назву. Це була вулиця Кирилівська, бо веде до Кирилівської церкви. Чому Петра Дорошенка "засилати" в глушину на Святошино, замість вулиці Леніна, теж не зрозуміло.

Створити вулицю Січових стрільців - це давня ідея. Але чому нею назвуть саме вулицю Артема, мені не ясно. Її можна повернути історичну - Львівська, бо веде у бік Львова. В Києві вже є Львівська вулиця на Святошино, але цю можна було би назвати Велика Львівська. Чому саме на перетині вулиці Командарма Уборевича, бульвару Вернадського і проспекту Палладіна хочуть зробити Лемківську площу, також не розумію. Чому на Оболоні Площа Мистецтв? Мабуть, бо неподалік є Академія мистецтв?", - каже києвознавець.

Проте, деякі вулиці з переліку отримають свою історичну назву, зазначає Григорій Мельничук: "У цьому перейменуванні є і кілька очевидних змін - це історичні назви, наприклад, вулиця Воровського раніше називалася Бульварно-Кудрявською, площа Фрунзе - Петропавлівською, і ще кілька вулиць з цього переліку так само раніше вже носили пропоновані нині назви".

Вулицю Інститутську складно перейменувати на вулицю Небесної Сотні, бо її назва також історична, каже Григорій: "Інститутська - все ж історична назва. Але, думаю, було б добре зробити Алею Небесної сотні. Це може бути саме ділянка від Майдану до готелю "Україна", де і відбувалися зимові події".

Зараз ви читаєте новину «Між Майданом і готелем "Україна" може з'явитися Алея Небесної сотні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути