Ексклюзиви
вівторок, 26 січня 2016 16:39

Між ЛНР і ДНР іде війна. Ніякого об'єднання не буде - Снєгирьов

Між ЛНР і ДНР іде війна. Ніякого об'єднання не буде - Снєгирьов
Дмитро Снєгирьов

- На початку січня війна між самопроголошеними республіками перейшла з фази холодної в гарячу. У війну спеціальних служб, - каже ініціатор організації "Права справа" Дмитро Снєгирьов. - У районі Горлівки відбулося блокування загону спецпризначення "Трої" та роти "Новоросія" армією ДНР. В ході контроперацій спецслужб ЛНР ліквідували близько десятка не дуже помітних ватажків. Ішлося про військовий заколот, який хотіли організувати сили спецслужб ЛНР і командир третього мотострілецького батальйону Остап Чорний, який очолював спеціальні служби ЛНР. Фактично, вони організували військовий заколот проти Захарченка. Тільки втручання росіян унеможливило повномасштабні бойові дії між двома республіками.

Нещодавно з'явилася неофіційна інформація про об'єднання самопроголошених ДНР і ЛНР. Мовляв, Росія прагне централізувати владу на окупованих територіях, щоб краще контролювати бандугруповання і фінансові потоки. Крім того, об'єднання псевдореспублік подадуть росіянам як велику перемогу під час економічної кризи. Чи можливе об'єднання насправді, Gazeta.ua розповів Дмитро Снєгирьов.

- Всі заяви про об'єднання мають суто декларативний характер. Це інструмент інформаційної війни проти України. На жаль, наші ЗМІ поширюють ці заяви. Так, відбулося підписання самопроголошеними республіками меморандуму про співпрацю у рамках так званих міжпарламентських проектів. Не більше того. Останнім часом багато говорять, що встановлено єдині економічні закони в ДНР і ЛНР. Але по суті ті і ті працюють по закону України. Просто переклали українські закони російською мовою.
Чутки про об'єднання - це контрпропаганда. Наші військові надають реальну інформацію щодо стану речей у так званих республіках. Тобто про протистояння двох верхівок із Захарченком і Плотницьким, які захищають свої суто фінансові інтереси.

Чи існує конфлікт між ДНР і ЛНР? Він прогресує?

- Насправді між республіками йде торгова війна і війна спеціальних служб. Плотницький виступав про закриття ринків ЛНР для товарів з ДНР. Ідеться про тютюнові вироби фабрики "Хамадей" і горілчані фабрики "Олімп", які знаходяться під контролем Захарченка. Плотницький захищає свої інтереси, бо має в ЛНР свої горілчані і тютюнові фабрики. Також була спроба вивести з підпорядкування Донецька так звану Луганську дирекцію залізниці. Плотницький хотів замкнути на собі фінансові потоки, які ідуть від перевезень. Через це в Дебальцевому відбулося блокування відвантаження вугілля. А вугілля - це основна стаття доходів обох псевдореспублік. І вугілля це в основному іде на територію України, а не Росії.
Показовим моментом було також те, що донецька сторона не дозволила відновити ділянку залізниці, яка була зруйнована під час бойових дій. ЛНР почала ремонтувати, а ДНР заблокувала.

Чутки про зміну керівників самопроголошених республік мають підґрунтя?

- Плотницький і Захарченко є легітимними з точки зору росіян керівниками. Фактично вони є суб'єктами міжнародних перемовин навколо подальшої долі Донбасу. Ніхто їх міняти на Арбузова і Азарова, як про це говорять, не буде. Не мінятимуть "героїв" учорашнього дня на політичних банкрутів. Цього не зрозуміють бойовики. Та й зняття неможливе, лише фізична ліквідація. До речі, якщо відбудеться ліквідація, то це подадуть як протистояння між ватажками. Захарченко і Плотницький керовані Росією. Останні зустрічі росіян з держсекретарем США Керрі і його помічницею Нуланд свідчать про те, що Росія готова іти на поступки. Вона буде тиснути саме на Захарченка і Плотницького.

Для Росії стало занадто дорого утримувати окупований Донбас?

- Ми видаємо бажане за дійсне. Ешелони з Росії як ішли, так і йдуть. Окупаційні адміністрації і надалі функціонують за гроші РФ. Як приклад, митний комітет самопроголошеної ЛНР заявив, що імпортовано на 12 мільярдів рублів продукції. А військова допомога тягне за собою значно більше грошей. Росія ставить за мету зняття санкцій, тому готова піти на поступки.

Зараз ви читаєте новину «Між ЛНР і ДНР іде війна. Ніякого об'єднання не буде - Снєгирьов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути