пʼятниця, 25 грудня 2015 16:57

Мінські домовленості - це відро з цементом на ногах Путіна - Плахонін

Мінські домовленості - це відро з цементом на ногах Путіна - Плахонін
Андрій Плахонін

Санкції тягнуть Росію на дно, тому бойовики намагаються спровокувати розірвання Мінської угоди. Про це в коментарі Gazeta.ua сказав політолог Андрій Плахонін.

"Мінські угоди виявилися солом'яним бичком для Путіна. Він зрозумів, що виграти цю війну не зможе, але й вийти з конфлікту теж, - каже експерт. - Путін взяв певні зобов'язання перед світовим товариством. Навіть якби він відмовився від бойовиків, це б не вирішило проблему Донбасу, враховуючи кількість зброї і найманців, які там залишаються. Штурмувати їх нам не дозволить захід, оскільки це призведе до величезних людських втрат. Навіть серед мирного населення. Тим більше, якби ми зараз визволили Донбас, він би одразу став нашою проблемою, а не проблемою Путіна. А так він залишається відром з цементом на ногах режиму Путіна".

Андрій Плахонін вважає, що Україні не варто виходити з Мінських переговорів.
"Поки Путін шукає інші війни, які, він думає, принесуть йому перемоги, нам треба дотримуватися Мінської угоди. Є чутки, що зараз він шукає можливості вторгнення до Афганістану. А ми просто стоїмо і дивимося, як Росія тоне під вагою Криму і Донбасу. Санкції дають про себе знати все більше і більше. Всі основні гравці на Заході сказали, що Росія не виконала Мінської угоди. У Мінську зараз обговорюються можливості проведення місцевих виборів на Донбасі. І, наскільки відомо, ніяких спільних рішень у цьому питанні поки що не знайшли. Найближчі роки провести вибори на Донбасі неможливо. Має відбутися демілітаризація. Там немає вільного доступу до інформації, туди не мають доступу українські політичні партії. Зараз, захоплюючи дрібні населені пункти в сірій зоні, бойовики намагаються спровокувати нас вихід із домовленостей", - сказав він.

Експерт вважає, що альтернативи Мінській угоді не було.
"Після Дебальцевого і Донецького аеропорту людські ресурси бойовиків були виснажені. Вони не можуть проводити інтенсивні наступи. Це теж стало підставою для того, що Путін пішов на угоду. Мабуть, він думав, що українців буде легко спровокувати на її розрив. Але ми вже навчилися не піддаватися на провокації, бо розуміємо, що в будь який момент на нас можуть піти регулярні російські війська.
Ми теж не настільки сильні, як кажемо. Хоч у порівнянні з початком війни українська армія являє собою значну силу. Тому, мабуть, альтернативи Мінську не було. На той момент треба було якось зафіксувати ситуацію. На скільки Порошенко розумів, що мінські домовленості стануть пасткою для Путіна, є питання. Але принаймні він на це сподівався. Тим більше я досі так і не побачив якоїсь альтернативи цій угоді", - наголосив Плахонін.

Нагадаємо, Мінська угода була підписана після переговорів 11 —12 лютого 2015 року між лідерами Німеччини, Франції, Росії та України. Якраз тоді, коли тривали запеклі бої за Дебальцеве. Мета підписання - деескалація конфлікту на Донбасі. Комплекс заходів з виконання Мінських домовленостей налічує 13 пунктів. Головними з них є припинення вогню, відвід важкого озброєння, обмін полоненими всіх на всіх, відновлення контролю над кордоном, вивід усіх іноземних формувань з території України. А також проведення місцевих виборів на Донбасі згідно з законом "Про тимчасовий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Луганської та Донецької областей".

Зараз ви читаєте новину «Мінські домовленості - це відро з цементом на ногах Путіна - Плахонін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути